DSC_0435

A Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája

Dr. Mód László és Dr. Simon András közös előadása.

Az oktató és a kurzus adatai

Kurzus címe

A Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája

Oktató neve

Dr. Mód László és Dr. Simon András

Oktató beosztása

egyetemi adjunktus, egyetemi docens

Oktató tanszéke

Néprajzi és Kulturális Antropológiai

Oktató e-mail címe

modlaci@gmail.com; asimon@hung.u-szeged.hu

Az óra helye

Bálint Sándor terem (Egyetem u. 2.)

Az óra időpontja

hétfő 16:00–18:00

A kurzus leírása

Rövid (300–500 karakteres) szöveges leírás

A félév folyamán a Kárpát-medence szőlőkultúrájának történeti és ökológiai viszonyait vesszük vizsgálat alá, amelynek eredményeként a hallgatók képet alkothatnak a bor gazdasági-társadalmi szerepéről, jelentőségéről. A kurzus foglalkozik azokkal a szokásokkal, hiedelmek és rítusokkal is, amelyek e sajátos művelési ághoz kapcsolódnak.

Részletes (hetekre bontott) tematika

  1. A Kárpát-medence szőlő- és borkultúrájának ökológiai, történeti viszonyai
  2. A szőlő termesztésének technikái a Kárpát-medencében
  3. A borkészítés technológiája a Kárpát-medencében
  4. Szőlőhegyi ünnepek, szokások, hiedelmek
  5. A szőlőtermesztés szervezeti keretei
  6. Borivási szokások, kocsmák, vendéglők
  7. Borpárlatok, égetett szeszes italok a Kárpát-medencében

Olvasmányok, kiegészítő anyagok

Kötelező olvasmányok (ha vannak)

Ambrus Lajos-Csoma Zsigmond-Somlói Lajos

  1. A magyar bor útja a kezdetektől napjainkig. Szombathely

Andrásfalvy Bertalan

1957 A vörösbor Magyarországon. Néprajzi Értesítő XXXIX. 49–67.

Csoma Zsigmond

1994–1995 Szőlészeti, borászati hagyományok, a megújulás és a közösség kötelékében. (Kapcsolatok, hatások, konfliktusok Dunántúl és Európa között a 17. század végétől a 20. század elejéig.) CENTRÁL–EURÓPA Alapítványi Könyvek 3. Debrecen–Budapest

Vincze István

1971 Történeti–néprajzi összehasonlító vizsgálatok a kelet–európai szőlőkultúra körében. Népi kultúra –Népi társadalom V–VI. Budapest, 310–314.

Ajánlott olvasmányok (ha vannak)

Égető Melinda

1993 Az alföldi paraszti szőlőművelés és borkészítés története a középkortól a múlt század közepéig. Budapest

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

image0

Rajzok és festmények, valamint egy kiadvány lett a végeredménye az SZTE Rajz-művészettörténet Tanszék hallgatói, valamint a design- és művészetmenedzsment mesterszakosok közös kurzusának. A féléves projekt célja az volt, hogy a hallgatók művészeti eszközökkel hívják fel a figyelmet a pszichés problémák társadalmi megítélésére és az azokkal kapcsolatos előítéletekre. A Batyu című kiadványt és az alkotásokat december 12-én 18 órától ismerheti meg a közönség a Jazz Kocsmában. A hallgatók az eladásokból származó teljes bevételt az ópusztaszeri Napsugár Pszichiátriai Otthon javára ajánlják fel.