THA_Romai_lakoma

Római lakomák. Az antik római gasztronómia és forrásai

Dr. Tóthné dr. Horváth Ágnes előadása.

Az oktató és a kurzus adatai

Kurzus címe

Római lakomák. Az antik római gasztronómia és forrásai

Oktató neve

Dr. Tóthné dr. Horváth Ágnes

Oktató beosztása

főiskolai tanár

Oktató tanszéke

Történeti Segédtudományok Tanszék

Oktató e-mail címe

agnesthorvath@gmail.com

Az óra helye

107. tanterem (Egyetem u. 2.)

Az óra időpontja

csütörtök 16:00–17:30

A kurzus leírása

Rövid (300–500 karakteres) szöveges leírás

A kurzus az antik római konyhával és annak forrásaival foglalkozik. Áttekinti az Apicius-szakácskönyv alapanyagainak beszerzési lehetőségeit (termelés, kereskedelem), foglalkozik a római gasztronómia egyéb írásos és régészeti forrásaival. Bemutatja az étkezések rendjét, az asztali szokások változásait és annak kultúráját. Kitér az étkezés színtereire. Összehasonlításként kitekint a mai itáliai gasztrorégiókra és azok jellegzetes fogásainak és italainak ókori gyökereire.

Részletes (hetekre bontott) tematika

  1. Az antik római gasztronómia és a mai olasz konyha, itáliai gasztrorégiók
  2. A római gasztronómia forrásai
  3. Marcus Gavius Apicius és a szakácskönyve
  4. A római étkezési szokások és változásai
  5. A római konyha alapanyagai. A mediterrán polikultúra
  6. Kenyérfajták
  7. Italok
  8. Fűszerek, a garum
  9. Zöldségek és húsok, halak
  10. Római nagyevők: receptek "valaki" módra
  11. Az étkezés helyszínei: az atriumtól a thermopoliumig. Fogadók.
  12. A római étkezési kultúra: asztalneműk

Olvasmányok, kiegészítő anyagok

Kötelező olvasmányok (ha vannak)

 

-

Ajánlott olvasmányok (ha vannak)

- A vörös-tenger körülhajózása: egy ismeretlen alexandriai kereskedő útleírása a Kr. u. l. századból. Acta antiqua et archaeologica, Bd. Suppl.11. Szeged, 2010.

- Apicius, Marcus Gavius: Marcus Gavius Apicius ókori szakácskönyve a különleges fűszeres boroktól a sáfrányos csirkéig: római ínyencségek az I. századból. Bp. 1999.

- Apicius: De re coquinaria. Szakácskönyv a római korból. Enciklopédia Kiadó, Budapest, 1996.

- Lucius Iunius Moderatus Columella: A mezőgazdaságról. Lectum Kadó, Szeged, 2005.

- M. Porcius Cato: A földművelésről/De agri cultura. Akadémiai, Budapest, 1966.

- M. Terentius Varro: A mezőgazdaságról. Akadémiai, Budapest, 1971.

- Az antik Róma napjai. szerk. Gulyás Istvánné. Bp. 1983.

- Grüll Tibor: Az utolsó birodalom. Typotex, Budapest, 2007.

- Hoffmann Zsuzsanna: „In vino veritas.” Adalékok a borfogyasztási szokásokhoz az ókori Rómában. Belvedere Meridionale XVII (2005) 1-2. sz. 3-7.

- Hoffmann Zsuzsanna: A „tojástól az almáig”. História 24/3 (2002) 22–24.

- Hoffmann Zsuzsanna: Ételek ​és italok az ókori Rómában. Quintus Kiadó, Szeged, 2011.

- Hoffmann Zsuzsanna: Mezőgazdaság és agrárviszonyok az ókori Rómában - A köztársaság és a principatus kora. JATEPress, 2014.

- Hoffmann Zsuzsanna–T. Horváth Ágnes: Római kertek. JATEPress, Szeged, 2018.

- Hoffmann Zsuzsanna–T. Horváth Ágnes: Antik toxikológia. JATEPress, Szeged, 2020.

- Lénard Sándor: A római konyha. Magvető Kiadó, Budapest, 1986.

- Maróti Egon: Az itáliai mezőgazdasági árutermelés kibontakozása. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1981.

- Maróti Egon–Horváth István Károly–Castiglione László: A régi Róma aranykora. Gondolat, Budapest, 1967.

- T. Horváth Ágnes: Lucullusi gazdagság: Róma ismerős és ismeretlen ízei. Belvedere Me­­­ri­dio­na­le. VIII. évf. (1996) 3-4. sz. 83–87. p.

- Ürögdi György: A régi Róma, Gondolat, Budapest, 1967.

- Ürögdi György: Róma kenyere, Róma aranya. Gondolat, Budapest, 1969.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS
Boritokep_59
A SZEGED HUMANITIES PRESS első, hivatalos bemutatóját november 25-én, hétfő, 16 órától szervezi meg az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara a kar főépületében található Konferenciateremben. Az eseményen sor kerül az eddig megjelentetett kötetek bemutatására is. A részletek az alábbiakban olvashatók vagy ide kattintva letölthetők.