Dr. Tóthné dr. Horváth Ágnes előadása.
Az oktató és a kurzus adatai |
|
Kurzus címe |
Római lakomák. Az antik római gasztronómia és forrásai |
Oktató neve |
Dr. Tóthné dr. Horváth Ágnes |
Oktató beosztása |
főiskolai tanár |
Oktató tanszéke |
Történeti Segédtudományok Tanszék |
Oktató e-mail címe |
agnesthorvath@gmail.com |
Az óra helye |
107. tanterem (Egyetem u. 2.) |
Az óra időpontja |
csütörtök 16:00–17:30 |
A kurzus leírása |
|
Rövid (300–500 karakteres) szöveges leírás |
A kurzus az antik római konyhával és annak forrásaival foglalkozik. Áttekinti az Apicius-szakácskönyv alapanyagainak beszerzési lehetőségeit (termelés, kereskedelem), foglalkozik a római gasztronómia egyéb írásos és régészeti forrásaival. Bemutatja az étkezések rendjét, az asztali szokások változásait és annak kultúráját. Kitér az étkezés színtereire. Összehasonlításként kitekint a mai itáliai gasztrorégiókra és azok jellegzetes fogásainak és italainak ókori gyökereire. |
Részletes (hetekre bontott) tematika |
|
Olvasmányok, kiegészítő anyagok |
|
Kötelező olvasmányok (ha vannak) |
- |
Ajánlott olvasmányok (ha vannak) |
- A vörös-tenger körülhajózása: egy ismeretlen alexandriai kereskedő útleírása a Kr. u. l. századból. Acta antiqua et archaeologica, Bd. Suppl.11. Szeged, 2010. - Apicius, Marcus Gavius: Marcus Gavius Apicius ókori szakácskönyve a különleges fűszeres boroktól a sáfrányos csirkéig: római ínyencségek az I. századból. Bp. 1999. - Apicius: De re coquinaria. Szakácskönyv a római korból. Enciklopédia Kiadó, Budapest, 1996. - Lucius Iunius Moderatus Columella: A mezőgazdaságról. Lectum Kadó, Szeged, 2005. - M. Porcius Cato: A földművelésről/De agri cultura. Akadémiai, Budapest, 1966. - M. Terentius Varro: A mezőgazdaságról. Akadémiai, Budapest, 1971. - Az antik Róma napjai. szerk. Gulyás Istvánné. Bp. 1983. - Grüll Tibor: Az utolsó birodalom. Typotex, Budapest, 2007. - Hoffmann Zsuzsanna: „In vino veritas.” Adalékok a borfogyasztási szokásokhoz az ókori Rómában. Belvedere Meridionale XVII (2005) 1-2. sz. 3-7. - Hoffmann Zsuzsanna: A „tojástól az almáig”. História 24/3 (2002) 22–24. - Hoffmann Zsuzsanna: Ételek és italok az ókori Rómában. Quintus Kiadó, Szeged, 2011. - Hoffmann Zsuzsanna: Mezőgazdaság és agrárviszonyok az ókori Rómában - A köztársaság és a principatus kora. JATEPress, 2014. - Hoffmann Zsuzsanna–T. Horváth Ágnes: Római kertek. JATEPress, Szeged, 2018. - Hoffmann Zsuzsanna–T. Horváth Ágnes: Antik toxikológia. JATEPress, Szeged, 2020. - Lénard Sándor: A római konyha. Magvető Kiadó, Budapest, 1986. - Maróti Egon: Az itáliai mezőgazdasági árutermelés kibontakozása. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1981. - Maróti Egon–Horváth István Károly–Castiglione László: A régi Róma aranykora. Gondolat, Budapest, 1967. - T. Horváth Ágnes: Lucullusi gazdagság: Róma ismerős és ismeretlen ízei. Belvedere Meridionale. VIII. évf. (1996) 3-4. sz. 83–87. p. - Ürögdi György: A régi Róma, Gondolat, Budapest, 1967. - Ürögdi György: Róma kenyere, Róma aranya. Gondolat, Budapest, 1969. |