Boritokep_21

Közel harminc egyetemi kurzusból válogathatnak a szegediek és környékén élők a Bölcsész Szabadegyetemen

Tavasszal is elindul a Bölcsész Szabadegyetem, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar programja, amelynek keretében a Szegeden és környékén élők akár órarendszerűen látogathatnak egyetemi előadásokat, ugyanúgy, mint az egyetemmel jogviszonyban álló hallgatók. A február 12-től május 18-ig tartó szemeszterben 28 kurzust nyitottak meg a bölcsészkar oktatói az érdeklődők előtt, az órákra jelentkezni február 25-e, vasárnapig lehet.

A félévek során hagyományosan több tudományterületen hirdetnek meg órákat az oktatók, így az irodalommal, néprajzzal, régészettel, történelemmel, filmekkel foglalkozó órák, valamint a nyelvi kurzusok is megjelennek a felhozatalban. Ebben a félévben 28 előadás vagy épp szeminárium közül választhatnak a leendő szabadegyetemisták:

- Mint minden félévben, nagyon színes a kínálatunk: lehet ismerkedni a dráma és színház kapcsolatával, a középkori pénztörténettel, az antik római gasztronómiával, a Kárpát-medencei szőlő- és borkultúrával. De be lehet kapcsolódni egy filmklubbal kombinált kurzusba is, ahol a félév során egy-egy oktató hoz el, majd elemez egy számára kedves filmet. Sőt, még finnül vagy portugálul is tanulhatnak a legelszántabbak – mondta el Prof. Dr. Szilágyi Zsófia, a kar általános és tudományos dékánhelyettese.


Szilágyi Zsófia elmondása szerint, az évek során kialakult egy „alapcsapat”, akik már maguk kérik a számukra kedves oktatókat, hogy a következő félévben se feledkezzenek meg róluk a kurzushirdetésnél.

- Mindenkit várunk, akit érdekelnek a bölcsészet- és a társadalomtudomány kérdései, akik szeretnek olvasni, gondolkodni, meglátni az összefüggéseket. Kiemelten számítunk a középiskolásokra, akik szeretnének belekapcsolódni a nálunk folyó munkába, hiszen esetleg fontolgatják, hogy hozzánk jelentkeznek, illetve azokra a nyugdíjasokra, akik akár egy-egy napközbeni órát is tudnak nálunk látogatni. Mindenkinek örülünk, aki úgy dönt, be- vagy visszaül az iskolapadba – nyilatkozott a program felelőse.


A Bölcsész Szabadegyetem különlegessége, hogy bárki jelentkezhet a kurzusokra, kortól és előképzettségtől függetlenül, és hogy a szabadegyetemisták együtt vesznek részt az órákon a „rendes” egyetemistákkal, így sok esetben nekik is motivációt adnak, példát mutatnak a lelkesedésükkel, motiváltságukkal.

- A Bölcsész Szabadegyetemet, egyfelől, az a vágy hívta életre, hogy még szorosabbra fűzzük a kapcsolatot Szeged városa és a régió polgárai, illetve egyetemünk között. Másfelől, hiszen nem kis számban, ahogy erre számítottunk is, a már nem aktív korúak, azaz nyugdíjasok látogatják ezeket az alkalmakat, egy jó gyakorlatot szerettünk volna felmutatni a mostanában annyit emlegetett élethosszig tartó tanulásra.


A nyitott kurzusok listája és a jelentkezés részletei az SZTE BTK honlapján olvashatók. Jelentkezni a tavaszi szemeszter kurzusaira február 25-e, vasárnapig lehet.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

bolygo_bogozo_borito

Miért mesélünk egymásnak történeteket? Hogyan viszonyulunk a mesehagyományhoz? Miért és hogyan dolgozza fel különböző népek és régiók mesekincsét egy kortárs magyar (határon inneni és túli) író? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat, ha ellátogat a Bolygó bogozó író-olvasó találkozóira.