Szajbely_Mihaly_fit_640x10000

Eötvös József-koszorúval tüntette ki Szajbély Mihályt az MTA

Szeged adott otthont a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat megnyitójának, november 3-án, amelyen a köszöntő beszédek és tudományos előadások mellett elismerések átadására is sor került. Idén Eötvös József-koszorúval díjazták karunk professor emeritusát, Szajbély Mihályt is.

A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozatot 2003 óta minden év novemberében rendezi meg a Magyar Tudományos Akadémia. A nyitóünnepséget minden második évben az MTA valamelyik területi bizottsága szervezi - idén Szegedre került a sor.


Az SZTE Rektori Hivatalában összegyűlt vendégeket elsőként Erdei Anna, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese, az MTÜ Programtanácsának elnöke köszöntötte, majd Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke mondta el beszédét. A vendéglátó város és intézmény képviseletében Rovó László, az SZTE rektora, valamint Kozma József, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottságának elnöke beszélt Szeged és a tudományosság kapcsolatáról, helyi híres tudósainkról.


53306004207_f095ea5fb2_o
(Forrás: mta.hu)


A beszédeket a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából hagyományosan odaítélt díjak átadása követte.


A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos életműve elismeréseként Eötvös József-koszorúval tüntette ki:

Szajbély Mihályt, az MTA doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar professor emeritusát a 18., 19. és 20. századi magyar irodalom fontos életműveinek beható értelmezése és magyarázatos szövegkiadása, a korszak irodalomszemléletének, értékrendjének, sajtó- és médiatörténetének feltárása, egy modern műfaj – a hangjáték – sajátosságainak elemzése, valamint a vajdasági kortárs magyar irodalom gondozása terén végzett különösen értékes munkája, könyvei, szervezői és pedagógiai tevékenysége elismeréseként.” (mta.hu)


53307118288_5763a55059_o
(Forrás: mta.hu)


Szajbély Mihály az elismerést a MTA elnökétől, főtitkárától és főtitkárhelyettesétől, valamint a díj kuratóriumának képviselőitől vette át.


Eotvos-Jozsef-Koszoru
(Forrás: mta.hu)


Az Eötvös József-koszorút 1992-ben alapította meg az MTA, a díjat évente mindössze heten kaphatják meg. Odaítélésének feltételei az MTA doktora cím vagy a jogszabály alapján azzal egyenértékű tudomány doktora tudományos fokozat, a már betöltött vagy az átadás évében betöltendő 70. életév, és természetesen az elismert, kiemelkedő jelentőségű tudományos életmű. A díjazottra az Akadémia tudományos osztályai tehetnek javaslatot. Szajbély Mihály, a díj elnyerésével, ezentúl jogosult a „Laureatus Academiae” cím használatára.Forrás: mta.hu

Borítókép forrása: mta.hu

Friss Hírek

Friss Hírek RSS
Boritokep_11

Robert Menasse osztrák esszé- és regényíró volt az SZTE BTK Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszékének vendége, december 5-én. Bombitz Attila, a tanszék vezetője beszélgetett a szerzővel legújabb művei kapcsán Európáról, az Európai Unió paradox működéséről, a vágyott nemzetállamok feletti egységről és a nacionalizmus térhódításáról a teltházas esten. Az esemény a budapesti Osztrák Kulturális Fórum támogatásával jött létre.