borito

A legjobb magyar egyetem az SZTE a legfrissebb CWUR rangsorban az oktatói és kutatói kiválóság alapján

A Szegedi Tudományegyetem a Center for World University Rankings 2023-as toplistáján eredményesen szerepel: a kétezres ranglistán világviszonylatban a 708. helyen áll, ami a hazai intézmények között dobogós helyezés. Az oktatói és kutatói kiválóságot mérő indikátor szerint pedig a legjobb magyar egyetem az SZTE.

A Center for World University Rankings (CWUR) 2023. május 15-én megjelent, friss felsőoktatási toplistáján oktatói és kutatói kiválóság szerint a legjobb magyar helyezést érte el a Tisza-parti universitas: ezen mutató alapján a 197. helyen áll. A rangsor készítői idén több mint 20 500 intézményt vizsgáltak, a mért egyetemek legjobb 3,5%-ba tartozik az SZTE. A kétezres ranglistán világviszonylatban a 708. helyen áll az SZTE, ezzel az eredménnyel magyarországi viszonylatban a legjobb háromban kapott helyet.


A CWUR 2023-as listája hét szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, ide tartoznak többek között az oktatás minősége (amit az intézmény volt hallgatói által elnyert nemzetközi díjak alapján mérnek), a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók és kutatók kiválósága, az idézési arány, a szabadalmak és a publikációk száma.


A Center for World University Rankings kétezres listájára a magyar egyetemek közül 6 került be. A nemzetközi rangsorban olyan, világszinten ugyancsak elismert egyetemek között szerepel az SZTE, mint például az olasz Rome Tre University vagy a lengyel Warsaw University of Technology. A rangsor élén három amerikai, USA-beli egyetem áll: a Harvard University, a Massachusetts Institute of Technology, valamint a Stanford University.


A teljes lista itt elérhető: CWUR 2023.



Forrás: SZTEinfo

Borítókép: Center for World University Rankings

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.