borito

MTA Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a BTK Neveléstudományi Intézete

A Magyar Tudományos Akadémia által Kiválónak Elismert Kutatóhely (röviden: MTA Kiváló Kutatóhely) elismerést adományozta az MTA karunk Neveléstudományi Intézetének. A pályázaton, amit tavaly hirdettek meg először, 10 és 250 fő közötti nagyságú kutatóintézetek és kutatással foglalkozó egyetemi egységek indulhattak. Az elismerést, ami 2022. május 4-től egészen 2027. június 30. napjáig érvényes, az intézet vezetője, Prof. Dr. Molnár Gyöngyvér május 4-én vette át Budapesten, az MTA Székház Dísztermében.


A Magyar Tudományos Akadémia már évek óta az MTA doktora címmel ismeri el az egyéni tudományos kiválóságot, a kutatóhelyeknek (néhány kivétellel) hasonló minősítés megszerzésére eddig nem volt lehetőségük. Tavaly pályázhattak először az elismerésre a korábban az MTA-hoz, jelenleg az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó kutatóhelyek mellett az egyetemi kutatóhelyek is. A pályázatban mintegy 112 kutatóhely vett részt.

Az értékelés egy egységes, de a különböző tudományterületek sajátosságaihoz igazodó szempontrendszer szerint történt, amelyen belül számtalan aspektust figyelembe vett a bizottság, úgymint:

- a pályázó szervezet kutatóinak kiválóságát a tudományos fokozat, illetve cím megszerzésének időtartama alapján,

- a kutatóhely elmúlt 5 évben született legkiválóbb tudományos műveit,

- a kutatóhely elmúlt 10 évben publikált műveinek kiválóságát,

- a kutatóhely pályázati eredményességének kiválóságát,

- a tudományos utánpótlás nevelésének kiválóságát,

- a kutatóhely működésének kiválóságát,

- és az innovációs teljesítményt.

A benyújtott pályázatokat három független szakértő, majd az MTA tudományos osztályainak szakterületi tudományos bizottságai értékelték, és tettek javaslatot – a Kutatóhelyeket Minősítő Tanáccsal együtt – az MTA Elnökségének a minősítés odaítéléséről.


kep_kisebb


A Neveléstudományi Intézet a minősítés megszerzésével nemcsak elismertségét erősítette meg, hanem az MTA által kiírt további pályázatokon is előnnyel indulhat majd.

„A minősítés megalapításával és működtetésével a legkiemelkedőbb magyar kutatóhelyeknek méltó elismerést, a feltörekvőknek reális perspektívát, az érdeklődő hazai és külföldi döntéshozóknak döntési alapul is szolgáló objektív helyzetképet, a hazai tudomány kiválóságában érdekelt társadalomnak pedig tájékozódási lehetőséget kívánunk adni” – olvasható az MTA pályázati felhívásában.


A díjátadóról felvétel is készült, ezt az MTA cikkében érhetik el: https://mta.hu/kozgyules2022/mta-kivalo-kutatohely-nyilvanos-a-rangos-akademiai-minositest-elnyert-intezmenyek-listaja-112103


Az elismeréshez ezúton is gratulálunk!


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

KUTATOK_EJSZAKAJA_22

Az SZTE BTK Kari Tanácsa legutóbbi, május 19-i ülésének témái a költségvetés, a hallgatói létszám növelése és ezzel párhuzamosan az új képzések kialakítása voltak. Az elhangzott beszámolók szerint az országos trenddel ellentétben, de az egyetem eredményeivel párhuzamosan az első helyes jelentkezők száma évek óta emelkedik, amit mások mellett a képzési kínálat bővítésével továbbra is ösztönözni szeretne a vezetés.