tudom

A tudomány úttörő magyar nőiről született könyv oktatóink szerkesztése alatt

Karunk két oktatójának, Cristian Réka Mónika és Kérchy Anna főszerkesztői munkájából született meg a Pioneer Hungarian Women in Science and Education című kötet, amely az 1945 előtt született, a tudományos kutatás és oktatás területén jelentős eredményeket elért nők életútjának és pályaívének bemutatására vállalkozik. Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent könyvet a Magyar Tudományos Akadémia 195. rendes közgyűléséhez kapcsolódóan május 5-én, 14 órától mutatják be Budapesten, az MTA Székház Kistermében.

A tíz fejezet az orvostudomány, a biológia, a botanika, az ásványtan, a csillagászat, a matematika, a régészet, a pedagógia, a művészetfilozófia és a zenetudomány diszciplínáiban úttörő szerepet játszó jeles elsők portréját vázolja fel.


KEP_A_KONYROL


Az MTA Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottsága által szervezett eseményen a kötetet a szerkesztők, valamint a szerzők közül Pukánszky Béla, Kéri Katalin, Bruckner Éva, Varga Andrea, Kocic-Zámbó Larisa és Dalos Anna mutatják be. A beszélgetést Bollobás Enikő, a Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottság elnöke vezeti.


A kapcsolódó szóróanyag megtekinthető és letölthető itt.


A rendezvény jelenléti és online formában is követhető. Az utóbbihoz szükséges csatlakozási adatok itt érhetők el:

Zoom csatlakozási lehetőség:

https://us02web.zoom.us/j/85880810212?pwd=ZjZPeFpUTVBabnh4UFZxSXNjVzgzUT09

Meeting ID: 858 8081 0212

Passcode: 827173


A könyvbemutatón megjelent vendégek tiszteletpéldányokat kapnak.

A kötet hamarosan megrendelhető lesz az Akadémiai Kiadó oldalán!


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

KUTATOK_EJSZAKAJA_22

Az SZTE BTK Kari Tanácsa legutóbbi, május 19-i ülésének témái a költségvetés, a hallgatói létszám növelése és ezzel párhuzamosan az új képzések kialakítása voltak. Az elhangzott beszámolók szerint az országos trenddel ellentétben, de az egyetem eredményeivel párhuzamosan az első helyes jelentkezők száma évek óta emelkedik, amit mások mellett a képzési kínálat bővítésével továbbra is ösztönözni szeretne a vezetés.