pszichologia

A Pszichológia című tanulmánykötet, az Akadémiai Kézikönyvek legújabb tagjának bemutatója a Café Radnótiban

Tavaly jelent meg az Akadémiai Kiadó Kézikönyvek-sorozatának legújabb tagja, a Pszichológia című tanulmánykötet. A többszáz oldalas könyvben, amelynek Pléh Csaba a főszerkesztője, mintegy harminc szerző gondolatai olvashatóak, mások mellett például a lélek biológiájáról - hogy mi is mozgat valójában minket, embereket, hogyan kapcsolódunk egymáshoz, kultúránkhoz. A kötetet, Debrecen után, de még Pécs és Budapest előtt, Szegeden is bemutatják, méghozzá május 5-én, 17 órától, a BTK kávézójában.

A kötetet maga a főszerkesztő, Pléh Csaba mutatja majd be, mesél a benne képviselt természettudományos pszichológiai világképről, s hogy milyen céllal is jött létre, kik számára lesz hasznos ez az olvasmány. Szerzői megéléseit Dr. Keresztes Attila osztja meg a közönséggel, míg Racsmány Mihály egyetemi tanár mint olvasó számol be élményeiről.


IDŐPONT: 2022. május 5. 17:00

HELYSZÍN: Café Radnóti (6722 Szeged, Egyetem utca 2.)

Csatlakozzon Facebook-eseményünkhöz és ismerje meg jobban a könyvet: https://fb.me/e/1A6QoYkEG


A könyvről:
Főszerkesztő: Pléh Csaba

Írta: Bandi Szabolcs Ajtony, Birkás Béla, Boross Ottilia, Csathó Árpád, Fodor Szilvia, Forgács Bálint, Fülöp Márta, Gergely Anna, Gervain Judit, Gyuris Petra, Hargitai Rita, Hernádi István, Hoffmann Gyula, Kardos Péter, Keresztes Attila, Király Ildikó, Kis Anna, Kocsis Zsuzsanna, Kovács Judit, Kovács Kristóf, Krajcsi Attila, Ladányi Enikő, Liszkai-Peres Krisztina, Meskó Norbert, Nádasdy Zoltán, Őry Fanni, Pléh Csaba, Sass Judit, Schnell Zsuzsanna, Szabó Zsófia Éva

Összefoglaló:
A pszichológia korunk egyszerre népszerű tudománya és köznapi életünket alakító hivatása. Évente idehaza is sok tucat új könyv mutatja be a pszichológia tudományának egy-egy fejezetét, illetve ajánl segítséget az önirányításhoz. A Pszichológia kézikönyv ennél kicsit nagyobbra tör, próbál eligazítást adni a mai lélektan sok fogalmat, megközelítést és módszert használó kavalkádjában.
A pszichológia megértéséhez és műveléséhez sok szakág és szakma együttműködésére van szükség. Az ember lelki világát mi az ember természeti, biológiai kereteiben értelmezzük. Ugyanakkor feltételezzük, hogy az ember biológiai természetének része maga a másokra való odafigyelés, a társas építkezés s a kultúraalakítás, valamint a kulturális érzékenység.
A kézikönyv a pszichológia különböző területeit egy újfajta szemléletben és elrendezésben mutatja be. Kötetünk szervezőelve négy szempont, vagy ha tetszik, négy megközelítési mód: a társadalom, a neurobiológiai aspektusok, a fejlődés és az evolúció. Ugyanakkor magukat a témákat is igyekszünk innovatívan kezelni. A témaszerkezet nem szokványos, hanem a pszichológiai egységes természettudományos, kulturális és társadalmi kezelésből indul ki.
A kötet lineáris rendjében ugyanakkor a négy közös szempont eltérő súllyal szerepel. A hangsúly az első fejezetekben a lélek biológiáján, majd a megismerő emberen, az embert mozgató tényezőkön, a társas alakulatokon, kultúra és az ember kapcsolatának elemzésén − beleértve a siker és kudarc, s az emberi politikum pszichológiai dinamikáját − végül az emberi sokféleség pszichológiáján van.
Könyvünk egyszerre szól az érdeklő nagyközönségnek, akik számára kiinduló fogódzó a pszichológiához, és szól a szakmaibb közönséghez, pszichológusokhoz, pedagógusokhoz, orvosokhoz, szociológusokhoz is, akik számára elgondolkoztató szintézisjavaslat kíván lenni.


Tartalomjegyzék:
1. A pszichológia a 21. században
2. Agy és lélek
3. Etológia és pszichológia
4. A főemlősök és az ember: egy rokoni kapcsolat biológiai és pszichológiai alapjai
5. A világ leképezése: az észlelés szerveződése és kifejlődése
6. Az emlékezet pszichológiája az agykutatás korában
7. Gondolkozás és emlékezés a gyermeknél s a kultúrában
8. A nyelv mint rendszer
9. Nyelvfeldolgozás
10. A számok megértése
11. A szextől a szerelemig
12. A csoporttól a hálózatig: egyén a társas közegben
13. Önzetlenség, megbízhatóság és együttműködés
14. A politikai pszichológia
15. A humor szerepe a pszichológiában és a társalgásban
16. A siker és az érvényesülés meghatározói
17. A versengő ember
18. A kognitív képességek és a tehetség természete és meghatározói
19. A személyiség és az emberek típusai
20. A nemek pszichológiai eltérései
21. Kultúrák és személyiség

A kötet elektronikus változata elérhető a MERSZ-en: https://mersz.hu/pleh-pszichologia-kezikonyv/

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)