Szlavisztika – orosz szakirány BA, orosz nyelv és kultúra tanára

A STALKER Univerzum születése

 

Időpont: 10:30 – 10:50

Terem: Orosz tolmácsterem

Előadó: Dr. Mikola Gyöngyi

 

A népszerű videojáték és a hozzá kapcsolódó S.T.A.L.K.E.R könyvsorozat előzménye a Sztrugackij fivérek 1972-ben megjelent Piknik az árokparton című regénye, amely Andrej Tarkovszkij legendás filmjét, a Stalkert is ihlette. Miben áll a regény nagy rejtélye, amely mind a mai napig folytatásra és tovább gondolásra ösztönzi az olvasókat?

 

 

Az orosz rap

 

Időpont: 11:00 – 11:20

Terem: Orosz tolmácsterem

Előadó: Kovács Dávid

 

A minióra bepillantást nyújt az orosz rap történetébe, bemutatja a legfontosabb irányzatokat és alkotókat. Szó lesz többek között a Magyarországon is ismert oszét származású Miyagiról és belehallgatunk a legjobb számokba.



Ki mit tud az orosz civilizációról?

 

Időpont: 11:30 – 11:50

Terem: Orosz tolmácsterem

Előadó: Dr. Györfi Beáta

 

Oroszországról és az orosz kultúráról az embereknek szerteágazó ismeretei vannak. A minióra során interaktív vetélkedő formájában megnézzük, ki mennyit tud erről a hatalmas és napjainkban megosztó országról. A telefonját senki ne hagyja otthon!

 

 

Nehéz nyelv-e az orosz?

 

Időpont: 12:00 – 12:20

Terem: Orosz tolmácsterem

Előadó: Dr. Krapivina Maria, Dr. Györfi Beáta

 

A minióra során nyelvi lektorunk segítségével rövid bemutatót tartunk az orosz nyelv rendszeréről, aminek keretében lehetőség nyílik egy interaktív „nyelvi alkalmassági vizsga” elvégzésére is. A telefonját senki ne hagyja otthon!



Tudj meg többet a szervezőről és a szakról itt!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_32

Kasza Péter az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, az SZTE Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskola Neolatin Programjának vezetője, valamint az SZTE és az OSZK közreműködésével létrejött Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoport vezető kutatója. Magyar történelem Bécsből nézve - Wolfgang Lazius elfeledett történeti műve című akadémiai doktori értekezését 2023 szeptemberében védte meg. Kasza Péterrel az értekezés részleteiről, a tudományos pályájának kezdetéről, jelenlegi és jövőbeni kutatásairól és a tanításról beszélgettünk.