Szabad bölcsészet - filmelmélet és filmtörténet szakirány BA, média-, mozgókép- és kommunikációtanár

Kosztümös filmek női ruhái – milyen pluszt adnak a történelmi hűségen túl?

 

Időpont: 10:30 – 10:50

Terem: 107-es terem

Előadó: Dr. Hódosy Annamária

 

A kosztümös filmek világában a ruhák elsősorban hitelesítő effektusként funkcionálnak, de van amikor a ruha sokkal több mint egy kellék. Az előadás izgalmas értelmezési keretet kínál a kosztümös filmekben sokszor főszerepet játszó ruhák szimbolikus jelentéseinek a feltárásához.

 

 

Fertőző szörnyek a horrorfilmekben

 

Időpont: 11:00 – 11:20

Terem: 107-es terem

Előadó: Dr. Hódosy Annamária

 

Mi vagyunk a vírus? Teszi fel a kérdést az előadás. Hódosy Annamária a fertőzést mint ökopolitikai metaforát vizsgálja a járványfilmekben, a szörnyfilmekben és a kulturális képzeletben

 

 

Az animációs film Vaiana (2016) és a klímaválság

 

Időpont: 11:30 – 11:50

Terem: 107-es terem

Előadó: Dr. Hódosy Annamára

 

Az előadásban Vaiana című animációs film értelmezésében filmkritika módszertana találkozik az ökológiai gondolkodás szempontrendszerével. Az előadás betekintést nyújt egy új kutatási terület az ökokritika világába.

 

 

Az éhezők viadala – regény és film összefüggései

 

Időpont: 12:00 – 12:20

Terem: 107-es terem

Előadó: Dr. Sághy Miklós

 

Az előadásban Suzanne Collins Az éhezők viadala című regénye és a regény alapján készült film (r.: Gary Ross, 2012) kerül összehasonlításra. Az elemzés során elsősorban a nyelvi és a mozgóképi alkotás elbeszélésmódjának hasonlóságaira és különbségeire fókuszál az előadó, valamint a főszereplő karakterek regénybeli leírására és filmi megjelenésmódjára.



Tudj meg többet a szervezőről és a szakról itt!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.