Pszichológia BA; pszichológia MA

Követők és fekete bárányok. A társas befolyásolás és a normák működése a csoportokban

 

Időpont: 12:00-12:20

Terem: Auditorium Maximum

Előadó: Dr. Szabó Éva

 

Miért követjük az influenszereket? Miért teszünk meg valamit egy csoportban, amit nem is igazán helyeslünk? Miért félünk kilógni a sorból? Miért akarunk kilógni a sorból? Lehetne normák nélkül élni? Ezeket a kérdéseket járja körül az előadás rámutatva a normák és a normakövetés pozitív és negatív hatásaira.

 

Mi fán terem a neuropszichológus? Jelen és jövő a neuropszichológiában

 

Időpont: 12:30-12:50

Terem: Auditorium Maximum

Előadó: Dr. Harmath-Tánczos Tímea

 

Az előadás során a hallgatók betekintést nyerhetnek a neuropszichológia tudományába, megismerhetik azon területeket, ahol neuropszichológusra van szükség, illetve ráláthatnak a legújabb fejlesztésekre, törekvésekre is.

 

Hogyan serkentsük emlékezetünk működését? Teszteljük!

 

Időpont: 13:00-13:20

Terem: Auditorium Maximum

Előadó: Marián Miklós

 

Ellentmondásnak tűnhet, hogy a megtanultak felidézése hatékony tanulási módszer is lehet. Kutatások eredményei azonban alátámasztják, hogy egy emlék ismételt felidézése jobban elősegíti annak hosszú távú megtartását, mint ismételt újratanulása - a "tesztelési hatás" magyarázata ugyanakkor máig hiányos. Az előadásban a tesztelési hatás mögött álló lehetséges agyi mechanizmusokról lesz szó, melyhez kapcsolódva egy korszerű, emlékezetkutatásban alkalmazott agyi stimulációs technika is bemutatásra kerül.

 

Mesélj a célodról, megmondom ki vagy! – A célkitűzés pszichológiája

 

Időpont: 13:30-13:50

Terem: Auditorium Maximum

Előadó: Horváth Barbara

 

A célok fókuszálják a figyelmünket, energizálják viselkedésünket és értelmet adnak mindennapi tevékenységeinknek. Ha megfelelő módon tűzzük ki céljainkat, kielégítőbb és teljesebb életet élhetünk. Ehhez azonban érdemes tisztában lennünk a célkitűzés néhány alapelvével. A személyiségpszichológia modern motivációs elméletei a célokkal kapcsolatban a belső motivációs tényezők fontosságára hívják fel a figyelmet. A jóllétünk szempontjából nem feltétlenül az számít, hogy mennyire szeretnénk valamit elérni, sokkal inkább az, hogy miért törekszünk rá, miért érezzük fontosnak az adott cél megvalósítását? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához önismeretre és önreflexióra van szükség. Ha a célunk tükrözi belső értékeinket, vágyainkat és szükségleteinket, akkor élvezetesebb, hatékonyabb és tartósabb is lesz a megvalósításának a folyamata. Az előadás során a résztvevők bepillantást kaphatnak a célkitűzés néhány izgalmas pszichológiai elméletébe, és egy kis útravalót kaphatnak az önismereti úton való elinduláshoz.

 

 

Tudj meg többet a szervező tanszékről/intézetről és a szak(ok)ról itt!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.