Ókori nyelvek és kultúrák BA; latintanár

Mire jó a 21. században a latin?


Időpont: 10:30–10:50

Terem: Latin szeminárium

Előadó: Kasza Péter


Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: ókori nyelvek és kultúrák alapszak, neolatin specializáció, latin minor képzés


Bár a latin egykor a kultúra és a tudomány nyelve volt, mára kiszorította az angol, így joggal vetődik fel a kérdés, hogy minek tanuljon meg ma valaki stabilan és megbízhatóan latinul? Az órán néhány gyakorlati példával szeretném bemutatni, hogy milyen sok területe van ma is a tudományos kutatásnak, ahol elengedhetetlen a latin nyelv ismerete.

 


Miért tanul egy latin szakos ógörögül?


Időpont: 11:00–11:20

Terem: Latin szeminárium

Előadó: Tomkó Zoltán


Ezeket a szakokat/specializációkat ismerheted meg itt jobban: ókori nyelvek és kultúrák alapszak, ógörög speciális képzés


Meglepetésként érhet valakit, ha latin szakra jelentkezik, hogy ógörög nyelvet is kell tanulnia, sőt ógörög szövegolvasás órái is vannak. Ám aki elkapja a fonalat, akár az ógörög specializációt is választhatja. De miért tanul egy latin szakos ógörögül? A válasz persze a klasszika-filológia komplexitása, melynek kulcsfontosságú eleme a görög nyelv is. Az előadás arra hoz példákat, hogy miért jó és mennyire fontos az ógörög.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

lepjuk_meg__esemeny_borito

Az idei SZTE Alma Mater mozgást ösztönző kihívása a Nobel-díjas Karikó Katalin előtt tiszteleg. Járjuk be közösen életének fontos helyszíneit virtuálisan!