borito

Meghosszabbította együttműködését a Camões Intézet és az SZTE BTK – A cél továbbra is a portugál kultúra népszerűsítése a szegedi egyetemen

Együttműködésük meghosszabbításáról döntött a Camões Intézet Budapesti Portugál Nyelvi Központ és az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara. A 2025-ig érvényben lévő szerződés célja a portugál nyelv és kultúra népszerűsítése a szegedi egyetemen. A megállapodást Jorge Roza de Oliveira, Portugália budapesti nagykövete és Prof. Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja írta alá ünnepélyes keretek között 2022. december 6-án, a BTK főépületében.

A két intézmény közötti szakmai kapcsolat régre nyúlik vissza: a Camões Intézet már 2006 óta támogatja a portugál nyelv és kultúra népszerűsítésére tett erőfeszítéseket a Szegedi Tudományegyetemen. Most a szegedi bölcsészkar és az intézet 2020-ban kötött megállapodásának meghosszabbításáról döntöttek. Az akkori szerződés célja a portugál nyelvoktatás támogatása volt az egyetemen, azon belül is a bölcsészkaron.


1


A két évvel ezelőtti egyezségben a felek abban állapodtak meg, hogy közösen kiválasztanak egy nyelvi oktatót, akit azután a Camões Intézet pedagógia és szakmai téren is segít az SZTE-n végzett munkájában. A portugál fél emellett azt is kifejezte, hogy támogatja az egyetemen folyó, a portugál kultúrával kapcsolatos tevékenységeket, de az olyan, más egyetemekkel kialakított kapcsolatok előmozdításához is hozzájárul, amelyek során tudományos, pedagógiai vagy épp kulturális csereprogramok valósulnak meg.


2


Az SZTE ezzel párhuzamosan kötelezettséget vállalt többek között a kiválasztott oktató munkájának támogatására és ellenőrzésére, továbbá az egyetemen portugálul tanuló diákok a portugál nyelvvel és kultúrával kapcsolatos tevékenységeinek adminisztratív és logisztikai támogatásáról is nyilatkozott.


3


A 2020-ban kötött megállapodás 2022. augusztus 31-én járt le. Az új megállapodás megkötésekor az aláírók, Jorge Roza de Oliveira, Portugália budapesti nagykövete és Prof. Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja mellett João Miguel Henriques, a Camões Intézet vezetője és Zentainé Dr. Kollár Andrea, az SZTE BTK Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék vezetője is jelen voltak. A mostani szerződés további két évig, 2025. augusztus 31-ig biztosítja majd a két intézmény mindezidáig sikeres együttműködését.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara 2023 tavaszán is várja mindazokat a szegedieket, Szeged környékén élőket, akik úgy gondolják, hogy tanulni, művelődni, a világ minél több részletét megismerni sose késő. Mi is így gondoljuk! Ennek jegyében indítottuk el 2016 őszén a Bölcsész Szabadegyetemet, amelynek keretében számos egyetemi kurzust megnyitunk az érdeklődő idősebbek és fiatalabbak, középiskolások, középkorúak, nyugdíjasok előtt. A tavaszi félévre jelentkezni február 19-ig lehet!