Magyar BA; magyartanár

„Siker, pénz, csillogás, ez az álmom” – nyelvésznek lenni érdemes és érdekes

 

Időpont: 12:00-12:20

Terem: Vajda György Mihály terem, földszint

Előadó: Schirm Anita

 

Állandóan a Netflixen és a YouTube-on, valamint a Facebookon lógsz? Szeretsz sorozatokat nézni, illetve zenét hallgatni? Kíváncsi természetű vagy és imádod a rejtélyeket? Szeretnél munka közben is szórakozni? Akkor megtaláltad az álommelódat: legyél nyelvész. Bemutatjuk, hogy a fejekben élő sztereotípiáktól eltérően valójában hogyan is dolgozik egy nyelvész, s arra is rávilágítunk, hogy a nyelvészet nem unalmas, idejétmúlt, elefántcsonttoronyba zárt tudomány, hanem egy modern, élő, izgalmas, logikus, számos érdekességet és humoros jelenséget rejtő terület.

 

Az irodalom: birodalom (visszavág)

 

Időpont: 12:30-12:50

Terem: Vajda György Mihály terem, földszint

Előadó: Gortva Tamás


Amit Marics Peti úgy fogalmaz meg: „Úúúristen! Ki ez a lááány?”, azt Balassi Bálint úgy mondja: „Én drágalátos palotám, / Jóillatú piros rózsám, / Gyönyörű szép kis violám, / Élj sokáig, szép Júliám!”. Mikor KKevin hallgatóságához szól: „Megmondtam, de ti nem hittétek. / Tényleg semmire nem vittétek.”, ugyanakkor Berzsenyi Dániel e szavakba önti mondandóját: „Mi a magyar most?Rút sybaríta váz.”. Témákon, korokon, valamint verseken átívelő kalandra indulunk, és talán még az is kiderül, miért is érdekes irodalmi szempontból Valmar slágere, és kik azok a szibariták.

 

Kipróbálnád a vízisít? Akkor olvass!

 

Időpont: 13:00-13:20

Terem: Vajda György Mihály terem, földszint

Előadó: Fogarasi György

 

Egy közös gondolkodás keretében azt vizsgáljuk, mi történik akkor, amikor olvasunk. Mit jelent olvasni? Mit mondanak erről maguk az olvasmányaink? Csak szövegeket olvashatunk, vagy mást, például képeket is? A válaszokat képek és szövegek segítségével, három kitalálós játék keretében próbáljuk közösen megtalálni.

 

Kézzel vagy géppel, levélben vagy messengeren

 

Időpont: 13:30-13:50

Terem: Vajda György Mihály terem, földszint

Előadó: Szilágyi Zsófia


Hogyan születik egy mű: kézzel írják, írógéppel, esetleg tableten? És hogyan állnak szóba egymással az írók: leveleznek, maileket írnak, vagy már csetelnek? Arra keressük a választ, milyen utat jár be egy ötlet, amíg a szerző fejéből az olvasó kezébe kerül, vagyis mi minden van a könyv előtt, és mi történik akkor, ha egy író nem fejez be egy regényt. Kitérünk arra, milyen titkokat rejtenek a félbehagyott regények Móricznál, miről árulkodnak Kosztolányi javításai, és lehet-e majd Grecsó Krisztián műveinek változatait kutatni?

 

 

Tudj meg többet a szervező tanszékről/intézetről és a szak(ok)ról itt!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_35

Tavasszal is meghirdette az SZTE NKI Kulturális Irodája a Hallgatói Művészeti Versenyét, amelyre több kategóriában jelentkezhettek a tehetséges hallgatók: az eredményhirdetésen kiderült, a meghirdetettek közül majdnem minden kategóriában értek el helyezést BTK-s hallgatók is, nem egy esetben első helyen végeztek.


Néhány nappal később az ugyancsak az SZTE NKI által szervezett „A Szegedi Tudományegyetem és a Nobel-díj” alkotói pályázat díjkiosztójára is sor került, ahol az egyik első díjat szintén egy BTK-s hallgató kapta meg, személyesen Karikó Katalintól.