AudMax Esték 2019 ősz

A kreol nyelvektől az emlékezeten és mesterséges intelligencián át a tatárlaki korongig


Ez a Mindennapi bölcsészet – nem csak bölcsészeknek!

Mindennapi bölcsészet – avagy: hogyan alkalmazhatók a humán tudományok a hétköznapokban? Erre mutat példákat az AudMax Esték következő szemesztere, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának immár negyedik szemeszterébe lépő előadássorozata. A Bölcsészkar idén ősszel ismét olyan témákat kínál a szegedieknek és Szeged környékieknek, amelyek várhatóan sok embert érdekelnek: szó lesz arról, vajon jó-e, ha könnyen tanulunk, kell-e félnünk a mesterséges intelligencia fejlődésétől, hogyan keletkezett egy német nyelv Pápua Új-Guineában, s vajon fenn lehet-e tartani, hogyan küzd a magyar és román emlékezetpolitika az egyik legősibb írást tartalmazó tárgy, a tatárlaki korong örökségi jogáért.

Az előadók olyan neves szakemberek, akik sok szállal kötődnek a szegedi egyetemhez: tanítottak itt, vagy szoros kutatási együttműködésük van a BTK oktatóival, kutatócsoportjaival. Racsmány Mihály a BME emlékezetkutató professzora, Kampis György az ELTE professzora és a német Mesterséges Intelligencia Kutató Központ vezető munkatársa, Maitz Péter a Berni Egyetem professzora, Hubbes Attila László a csíkszeredai Sapientia Egyetem oktatója, a Kortárs Mitológiakutató Műhely vezetője.

Az egy kivétellel szerda esténként 18:00 órakor a BTK Auditórium Maximumában rendezett előadásokra szeretettel várjuk mindazokat az egyetemi és nem egyetemi polgárokat, szegedieket és Szeged környékén élőket, akik úgy gondolják, hogy tanulni, művelődni, olvasni, a világ minél több részletét megismerni jó.


A rendezvény társ-szervezője a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány. A programsorozatot a Nemzeti Kulturális Alap Ismeretterjesztő és Környezetkultúra Kollégiuma támogatja. Az előadássorozat az Őszi Kulturális Fesztivál kísérőprogramja.

 

Az előadásokon videó és fénykép készül.

 

Jegyár: 400 Ft (SZTE BTK-s oktatóknak és hallgatóknak ingyenes).


Részletes program:

AudMax estékMindennapi bölcsészet

Helyszín: SZTE BTK, Auditorium Maximum, II. emelet (Szeged, Egyetem utca 2.)


2019. október 1. : Végel László - Temetetlen múltunk



2019. november 13. : Racsmány Mihály - Jó-e, ha könnyen tanulunk?



2019. november 18. : Kampis György - A mesterséges intelligencia és mi magunk



2019. november 27. : Maitz Péter - Német nyelvű őslakosok Pápua-Új-Guineában - avagy hogyan születik a nyelv



2019. december 4. : Hubbes László Attila - Harc a múltért: magyar vagy román a tatárlaki korong?