a-szerelempatak-forrasa_hatterbeszelgetes_balazs_lajos

A Szerelempatak forrása – tudományos háttérbeszélgetés Balázs Lajossal, a film néprajzi szakértőjével


Bálint Sándor szeminárium, 19:15 - 20:00


A Szerelempatak című filmet Balázs Lajos erdélyi néprajzkutató munkája ihlette. Programunk keretében vele beszélget Gyöngyössy Orsolya néprajzkutató.

A Szerelempatak című dokumentumfilmet 2014-ben mutatták be. A rendező (Sós Ágnes), miután találkozott Balázs Lajos „Amikor az ember nincs es ezen a világon – paraszti nemi kultúra és nemi erkölcs Csíkszentdomokoson” című 700 oldalas munkájával, kereste föl a kutatót, és kérte szakmai tanácsadónak készülő filmjéhez. Balázs Lajos kutatásai a női nemet állítják fókuszba, a film ezzel szemben férficentrikus. Háttérbeszélgetésünkben az előzményekre koncentrálunk: a kutatások, valamint a film készülésének néprajzi szempontjait előtérbe helyezve.


Előadók:

Balázs Lajos, Gyöngyössy Orsolya


balazs_lajosDr. Balázs Lajos:

egyetemi docens, erdélyi magyar néprajzkutató.

Kutatási területe a három emberi sorsforduló – születés, párválasztás, és halál –, valamint a nemiség szokásvilága. Különlegessége, hogy elemzéseit egy adott településről készíti: monográfiákat írt az általa tudatosan és körültekintően kiválasztott karakteres és reprezentatív székely falu, Csíkszentdomokos születési, házassági, elmúlással és halállal kapcsolatos szokásvilágáról.gyongyossy_orsolyaDr. Gyöngyössy Orsolya:

1985-ben születtem Szentesen, ám „valódi” szülővárosomnak Csongrádot vallom. A személyes érdeklődés mellett a több éves néptánc tanulás és a tanyán élő nagyszülők életmintája inspirált ahhoz, hogy elvégezzem a néprajz és filozófia szakokat. Elköteleződésem a doktori képzés idején teljesedett ki. Dolgoztam a csongrádi Tari László Múzeumban, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban, majd a Bálint Sándor Valláskutató Intézetben. Jelenleg az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport tagjaként az alsópapság és a laikus templomszolgák társadalmi helyzetének változásaival foglalkozom, de érdeklődésem a népi vallásosság és a folklorisztika jóformán minden ágazatára kiterjed. Három kislány büszke édesanyjaként mostanában kevesebb idő jut hobbimra, az amatőr színjátszásra.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.