szepversek

Szép versek, kész versek - a kortárs költészet évenkénti seregszemléjéről


Sík Sándor Irodalmi Olvasóterem, 19:00 - 19:45


Gyorstalpaló előadás az 1963 óta évenként megjelenő Szép versek antológiasorozatról, sok szerzővel, sok portréfotóval és versekkel.

A Magvető Kiadó által gondozott Szép versek antológiasorozat, melynek első darabja 1963-ban jelent meg, a mai napig a kortárs magyar költészet évenkénti seregszemléje. Több mint ötven évnyi története arculatváltások, példányszámcsúcsok- és esések, kánonátrajzolások sorozata, nem beszélve az egyes sorozatszerkesztők működéséről. A jó öreg "rácsos" borítójú, az értelmiségi lakás enteriőrjének elengedhetetlen részét képző példányoktól napjaink nonfiguratív, változatos borítóiig, a gyermekével legózó költőtől a mezítláb a mezőn révedező szerzőn át a könyvvespolc előtt búsuló bagósig - rendhagyó arcképcsarnok az elmúlt több mint ötven év magyar költészetéről. Az előadás a "Szép versek-univerzumba" nyújt rövid bepillantást.


Előadó: Pál Sándor Attila


palsandorattilaPál-Kovács Sándor az SZTE Irodalomtudományi Doktori Iskolájának doktorjelöltje, a Forrás folyóirat szerkesztője. Saját álnevén verseket is ír.

Egyesek és magamaga szerint is perverz vonzódás fűzi a Kádár-korszakhoz, annak irodalmiságához, mára feldolgozhatatlan könyvsorozatokról - mint a Szép versek vagy a Körkép - nem is beszélve.

Szank, Szeged, Szekszárd, Szentendre, ezeken a helyeken mozog otthonosan.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.