Matyas_kiraly_szulohazanal

Egy királyi évszám nyomában: Hunyadi Mátyás életkoráról


107-es terem (BTK, földszint, portától jobbra), 19:45 – 20:10


Mátyás király 1443. február 23-i születési dátuma meggyökeresedett a hazai történeti szakirodalomban. Valóban ilyen egyértelmű? Az előadás a korabeli történetírók által megadott, eltérő és ellentmondó életkori megjegyzéseket veti össze, kitérve a középkori életkor megállapítási módszerekre. Egy nádori oklevél azonban teljesen új megvilágításba helyezi, pontosítja királyunk feltételezhető születési dátumát.


Előadó: Dr. Szabó Pál


SzaboSzabó Pál jogász, történelem szakos bölcsész és tanár. Történész, középkorkutató. Tanulmányait a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Karán, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, illetve a Szegedi Tudományegyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájának medievisztikai (középkortudományi) alprogramjában végezte. 2005-2011 között ógörög tanulmányokat folytatott az egyetem Klasszika-Filológiai Tanszékén. PhD értekezését 2014-ben védte meg 100%-os (summa cum laude) eredménnyel. 2014-ig tudományos segédmunkatársként dolgozott a Szegedi Tudományegyetem Történeti Intézetében. Jelenleg az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának jogtörténeti tudományos munkatársa. Főbb kutatási területei: A magyar–bizánci–oszmán-török–szerb kapcsolatok a 14–15. században, hadtörténeti, politikatörténeti vonatkozásban. Nándorfehérvár 1456 előtti oszmán–török ostromai. A Bizánci Birodalom a 13–15. században, a bizánci császári jogalkotás (rendeletek). A középkori magyar jogtörténet, bizánci és magyar büntetőjog, jogintézmény kutatás, ítéletrekonstrukció, történeti tényállás-azonosítás. A középkori szentszéki-magyar kapcsolatok. Több mint harminc tudományos publikáció áll mögötte. Legutóbbi kötete: 1440- Nándorfehérvár első-oszmán török ostroma és előzményei. Szeged, Areión Könyvek, 2015. Tagja a Magyar Bizantinológiai Társaságnak, a Madách Irodalmi Társaságnak, az Areión Kulturális Egyesületnek, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesületnek, a Délvidék Kutató Központ (Szeged) munkatársa. A Vásárhelyi Történelmi Kör társelnöke. Költő, műfordító (Diószegi Szabó Pál írói néven). A Magyar Írószövetség tagja, a Szegedi Írók Társasága elnöke

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.