kezmuves_foglalkozas

Eleink játékai – kézműves foglalkozás


Néprajzi Tanszék folyosója, 17:00 - 19:30


Mivel játszottak nagyanyáink, dédanyáink gyermekkorukban? Kézműves foglalkozásunkon ebbe tekinthetnek be az érdeklődők, a készített apróságokat magukkal is vihetik.

Csuhé, rafia, kukoricacsutka, dióhéj, fonalak, gesztenye – ezek az alapanyagok egyet jelentettek a néhány évtizeddel ezelőtti gyerekek számára: játékot. Minden, ami a környezetben föllelhető és használható volt, játékkészítésre alkalmasnak vélték, és a gyerekek maguknak készítették el a babákat, figurákat, amelyek segítettek eltölteni az időt – egyedül vagy közösségben. Kézműves foglalkozásunkon ezeket az időket elevenítjük föl. E mellett apró nemezékszerek készítésére is lehetőség lesz.


Előadók:

Apjok Vivien, Frauhammer Krisztina


apjok_vivienApjok Vivien:

Doktori képzését befejezve a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék óraadója, a Choreomundus nemzetközi tánckutató mesterképzés koordinátora.

Kutatási területe a rekreáció, fürdőkultúra Makón.

Aktív tudományszervező tevékenységet folytat, elnöke a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztályának.frauhammer_krisztinadr. Frauhammer Krisztina:

1974-ben születtem Mosonmagyaróváron. A budapesti gimnáziumi évek után Szegedre kerültem, ahol történelem-néprajz, majd később az akkori Juhász Gyula Főiskolán német nyelvtanári diplomát szereztem. 2009-ben szereztem Phd fokozatot az ELTE-Európai Ethnológia Doktori Programján, azóta néprajzkutatóként dolgozom. Családi gyökereim és az egyetemi képzésem meghatározó élményei vezettek a vallási kultúra kutatásához. Ezen belül a szakrális kommunikáció legkülönfélébb jelenségei (égbe írott levelek, imacédulák és imakönyvek, mirákulumok, votív graffitik) a virtuális kultuszhelyek, az alfabetizáció és vallás témakörében végeztem és végzek kutatásokat. Örülök, hogy Bálint Sándor szülővárosában részese lehetek az általa elindított kutatói iskola munkájának.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.