papucs

Amikor Simon bíró hajtja a lovat


Mészöly Gedeon szeminárium, 18:20-18:40


A szóláskincsben néhány igen érdekes kifejezéssel találkozunk a feleségük által elnyomott férjek megnevezésére. A ma is használatos papucsférj mellett régibb nyelvünkben ilyenek még a szimándli, az Anda Pál katonája és a Simon bíró (hajtja a lovat) fordulatok is. Ezek eredetéről és más, férfiak és nők viszonyát visszatükröző szólásokról és közmondásokról lesz szó az előadásban.

 

Előadó:

Forgács Tamás


forgacstamasForgács Tamás az SZTE Magyar Nyelvészeti Tanszékének vezetője.

1959-ben született Kőszegen. Fő kutatási területei a nyelvtörténet és a szólás-, illetve közmondáskutatás, ezekből a témákból több könyve is megjelent már.

Szívén viseli a tudományos ismeretterjesztés ügyét is, rádióműsorokban vagy az M5 Mindenki Akadémiája című sorozatában is tartott már előadásokat.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.