Monok István, Zvara Edina: Esterhasiana Biblioteca

Esterhasiana_BibliotecaMonok István, Zvara Edina: Esterhasiana Biblioteca: A gyűjtemény története és könyvanyagának rekonstrukciója.

Az 1652-ben családfővé vált 17 éves Esterházy Pál számos kastélyt, hatalmas birtokokat és hallatlan nagy felelősséget örökölt. A korban nagyon hosszúnak számító élettörténete igazolja, hogy megfelelt a várakozásoknak. A fraknói kincstár és ősgaléria gyarapítása mellett gondot viselt könyvtára gazdagítására is. Nem csupán vásárlásaival, a családi örökség gondos megőrzésével, hanem tervezett művelődéspolitika kialakításával egész kulturális intézményi rendszer köszönheti neki létét és élvezte támogatását.

Pál nádornak két birtokán volt nagyobb könyvtára, Kismartonban és Fraknón. Végrendeleteiben a fraknói gyűjteményt családjának szánta, a kismartonit pedig a famíliája által nagy becsben tartott helyi ferencesekre hagyta. Az Esterházyak és a ferencesek könyveinek sorsa így évszázadokra összefonódott.

Habár az Esterhasiana Bibliotecát nagyobb részt Esterházy Pál hozta létre, alapjában véve ez egy többgenerációs könyvtár, így gyűjteményének története részben elődei könyvtárának históriája is – ezért is vettük számba a szűkebb család által birtokolt, vagy a nekik ajánlott, a támogatásukkal megjelent könyveket, valamint összegyűjtöttük a könyvhasználatra utaló adatokat is.

Az Esterházy-könyvtár legnagyobb része jelenleg is megvan, méghozzá egy helyen, a kismartoni kastélyban, tehát az egyes kötetek kézbe vehetőek. Ez óriási lehetőséget nyújtott Esterházy Pál nádor egykori könyvtárának rekonstruálásához, ugyanakkor nehézséget okozott, hogy tudjuk, a nádor csak ritkán írta könyveibe tulajdonjegyét, nyomtatott ex libriseit pedig nemigen használta.

Budapest, MTA KIK, Kossuth, 2020.
583 o., ISBN 9789637451621

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

MTA doktora címet szerzett a BTK három oktatója: prof. dr. Hansági Ágnes, prof. dr. Bibok Károly és prof. dr. Hárs Endre. A hosszú és szigorú pályázási folyamat eredményeként idén 80 kutató vehette át a tanúsító oklevelet. Az új MTA doktorokat június 28-án köszöntötték az MTA Székház Dísztermében.