SZTE_BTK_Filozofiai_Tanszek

Transzgresszió a kortárs művészetben - Konferenciafelhívás

Az alábbiakban az SZTE BTK Filozófia Tanszék felhívását közöljük.


A SZTE BTK Filozófia Tanszékének gondozásában működő Művészettörténet BA specializáció, valamint Design- és művészetmenedzsment MA szakok nevében konferenciafelhívást intézünk karunk oktatóihoz.

Konferenciánkon a transzgresszió kortárs művészeti megjelenéseit esztétikai, művészetelméleti, művészetfilozófiai- és művészettörténeti megközelítésben járjuk körül. Médiumok tekintetében elsősorban a filmmel, irodalommal, a képzőművészet- és design különféle ágazataival kapcsolatos előadásokat várjuk. A konferencia struktúráját a beérkezett absztraktok alapján alakítják ki a szervezők. Az előadások időtartama 20 perc. A konferenciához rezüméket tartalmazó, ISBN-számmal ellátott nyomtatott füzet készül.


Időpont: 2024. május 17. (10.00 – 17.00)

Helyszín: 6720 Szeged, Deák F. u. 18.

Absztraktok leadásának feltételei: 2024. április 2. éjfélig, Dr. Váraljai Anna részére a varaljaianna@gmail.com címre.



Történet


A Filozófia Tanszék épületét fél évig felújítják, s addig az órákat az egykor Szeged Lipótmezőjeként emlegetett Pulz utcában, egy 19. századi épületben tartjuk, átellenben a Csillag börtönnel. Ez a térpoétikailag összetett színtér adta az ihletet konferenciánk szervezéséhez.


Az utcát Pulz Lajos altábornagyról nevezték el, akinek halálát a nagyárvíz utáni mentőakció során szerzett tüdőgyulladás okozta. A 19. században Rókus Epreskertként nevezett városrészen, a Pulz utca nyomvonalán 1873-ban járványkórházat létesítettek a kolerás betegek ellátására. 1884 augusztusában Wagner Gyula tervei nyomán elkészült a „Csillag börtön”, 1894-ben pedig az ún. trachomakórház a Pulz u. 2 szám alatt. (Ekkoriban népbetegségnek számított ez a kór.) 1901-ben megnyílt a sebészeti osztály, valamint az elme- és nemibetegek számára emelt kórház. 1914-ben urológia-, tüdő- és fertőző osztály épült a Pulz u. 12 szám alatt. A Pszichiátriai Klinika Ideg- és Elmekórtani Klinika Elmekórtani Osztálya 1940–2010-ig működött a Pulz u. 1 szám alatt.


Michel Foucault Felügyelet és büntetés c. alapvető munkájának színtereit sorjázza a Pulz utca, felkínálva a lehetőséget arra, hogy egy műhelykonferencia kiindulópontjául szolgáljon. A határátlépés esztétikája, valamint az ehhez kapcsolódó diskurzusok (poszthumán elméletek, abject) a kortárs művészet- és művészetelmélet kurrens interpretációs módszerei, melyekhez kapcsolódva vizsgáljuk korunk művészeti alkotásait, illetve teoretikus műveit.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

cikk_boritokepek_11

Az Angol-Amerikai Intézet által szervezett 7. angol tanulmányi verseny első, online fordulóján 81 diák vett részt a régió 16 középiskolájából. A második, szóbeli fordulón 9 diák vállalta a megmérettetést: április 20-án előadták prezentációikat és ugyanitt kiderült az is, ki és milyen eredményt ért el az intézet régi hagyományokkal rendelkező versenyén.