P1010865

A japán nagykövet tett látogatást az SZTE bölcsészkarán – jövőbeni együttműködésekről tárgyaltak

Az SZTE BTK Kari Tanácstermében fogadta január 15-én Prof. Dr. Gyenge Zoltán dékán és Prof. Dr. Papp Sándor László, az Altajisztika Tanszék vezetője Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövetét, Ozaki Takeshi I. osztályú, Saito Takumi III. osztályú titkárt, valamint Nikolényi Gergelyt, a Japán Alapítvány budapesti irodájának programszervezőjét. A találkozó témája a BTK és a japán nagykövetség közötti, jövőbeni együttműködések voltak.

A bölcsészkar több féléven keresztül japán nyelvórát is hirdetett a hallgatóknak, azonban ez az akkori oktató, Akasaka Yoshie távozásával 2021-ben megszűnt. A mostani látogatás egyik témája a japán nyelvoktatás újraindítása volt a karon. Mint azt a nagykövet a találkozón kiemelte, a japán nyelv nagy népszerűségnek örvend hazánkban, így a kurzus iránt feltehetően nagy érdeklődést mutatnának a hallgatók.


IMG_5080

Otaka Masato nagykövet fotója a találkozóról.


A megbeszélés további részében Prof. Dr. Gyenge Zoltán fejtette ki a kar törekvéseit arra vonatkozóan, hogy az a jövőben szorosabb partnerkapcsolatokat alakítson ki több japán felsőoktatási intézménnyel is. Az együttműködések révén cserediák programok, valamint kettős diplomát adó képzések jöhetnek létre. A japán nagykövet egyetértését fejezte ki a témában: elmondta, a japán hallgatók szívesen tanulnak külföldön, Magyarország pedig azon belül is egy kifejezetten vonzó célország a számukra.


A szervezetek képviselői mindenekelőtt a fenti törekvésekhez szükséges erőforrások megteremtésének lehetőségeiről tárgyaltak. Az első találkozó sikeresnek bizonyult, így azt további egyeztetések követik majd.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

cikk_boritokepek_11

Az Angol-Amerikai Intézet által szervezett 7. angol tanulmányi verseny első, online fordulóján 81 diák vett részt a régió 16 középiskolájából. A második, szóbeli fordulón 9 diák vállalta a megmérettetést: április 20-án előadták prezentációikat és ugyanitt kiderült az is, ki és milyen eredményt ért el az intézet régi hagyományokkal rendelkező versenyén.