CBA27127-01CD-4A04-96FE-C962629CE06B

Megállapodás a Royal Holloway egyetem és az SZTE BTK között: Londonba mehetnek nyári egyetemre a magyar diákok

Együttműködési megállapodást írt alá Dr. David Preston igazgató (Student Experience, School of Law and Social Sciences), a londoni Royal Holloway egyetem képviseletében, és Prof. Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja. Az egyezmény értelmében, elsőként 2024 nyarán, tíz BTK-s diák utazhat majd Londonba, hogy részt vegyen egy egyhetes nyári egyetemen, míg a következő héten tíz angol tanuló érkezik majd Szegedre ugyanezzel a céllal.

A két intézmény egyetért abban, hogy a filozófiai és klasszika-filológiai tanulmányok sok olyan eszközt adnak a diákok kezébe, amelyekkel a jövőben biztosan boldogulni fognak: ilyen például a rugalmasság és a kritikai gondolkodás. Többek között ennek támogatásaként is értelmezhető az egyezmény, amelyet augusztus 31-én, Szegeden írtak alá a szervezetek képviselői.


RHU

Dr. David Preston és Prof. Dr. Gyenge Zoltán.


A megállapodás keretében jövő nyáron, előreláthatólag július második felében, tíz magyar diák utazhat majd Londonba. A hallgatókat a Royal Holloway kampuszán szállásolják el, a számukra rendezett fogadáson pedig a már kiválasztott angol diákokkal is megismerkedhetnek. A második naptól kezdetét veszi a nyári egyetem – itt reggel 10-től fél 4-ig előadások követik majd egymást, a legkülönbözőbb témákban. A négy délután vendégelőadók bemutatóival, utazásokkal és különböző programokkal telik majd. A magyar diákok hazatérése után a következő héten az angol egyetemisták érkeznek Szegedre, akiket hasonló programmal fogadnak majd a Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék munkatársai.


RHU

A találkozón Dr. Kasza Péter, a Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezetője és Dr. Gellérfi Gergő is részt vett, aki - a megállapodás értelmében - a program lebonyolításáért felelős.


A programban öt hely csak a klasszika-filológia szakosoknak, öt másik viszont a más szakon tanuló BTK-s hallgatóknak is elérhető lesz. Jelentkezni motivációs levéllel, önéletrajzzal, ajánlólevéllel lehet, valamint egy személyes elbeszélgetésen is részt kell majd venniük az érdeklődőknek.


undergrad-events-visit
(Forrás: royalholloway.ac.uk)


Az egyezmény célja, hogy a két nemzet diákjai megismerkedhessenek a másik országban zajló oktatással és kultúrával. Ahogyan a megállapodásban is fogalmaznak, a Brexit óta sok angol diák keres posztgraduális képzéseket Európa-szerte, de Szeged nem biztos, hogy a szemük előtt van. A program által azonban az angol hallgatók megismerhetik a szegedi egyetemet, így később nagyobb eséllyel választhatják azt külföldi tanulmányaik helyszínéül. A magyar diákoknak pedig kiváló nyelvtanulási lehetőséget biztosít a program, amely megerősítheti majd helyzetüket a munkaerőpiacon.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_39

Az SZTE BTK-n 2024. július 6-án tartjuk a nyári diplomaosztót, amelyen több száz diák és hozzátartozóik vesznek majd részt. A februári eseményen egyik hallgatónknak már lehetősége volt a bemutatkozásra, és a pozitív visszajelzések tükrében ezt a hagyományt szeretnénk is folytatni: hogy egy BTK-s hallgató, oktató vagy dolgozó előadásával búcsúztassuk el a diplomájukat megszerző diákokat!


Ha tehetséges vagy valamiben és szívesen megmutatnád ezt egy több száz fős közönség előtt, olvasd el a részleteket, és jelentkezz június 9-ig!