Boritokep_3

Neveléstudományok és pedagógusképzés: Magyarországon az SZTE a legjobb a THE friss rangsora szerint

A Szegedi Tudományegyetem továbbra is a világ legjobb egyetemei között szerepel a Times Higher Education szakterületi rangsorain. A legfrissebb értékelések alapján az SZTE idén első helyen végzett Magyarországon a neveléstudományi, pedagógus- és tanárképzési kiválósági listán. Emellett felkerült a gazdaságtudományok szakterületi rangsorra, miközben továbbra is jó pozíciókat foglal el a bölcsészettudományok és művészetek, az egészségtudományok, a pszichológia, az élettudományok, az élettelen természettudományok, valamint az informatikatudomány területein.

A Times Higher Education (THE) 2023. október 26-án publikált szakterületi rangsorait az összesített világranglistáéhoz hasonló szempontok alapján állították össze. Az elmúlt év módszertani finomításai nyomán idén 13 helyett már 16 indikátor mentén értékelték az intézményeket, öt fő kategória szerint. Az oktatási és kutatási környezet, a kutatások minősége (ezen belül például a kutatások hatása, a tudományos közlemények idézettsége), a tudástranszfer-indikátorok (ipari bevételek, szabadalmak száma), valamint a nemzetközi orientáció alapján mérték a felsőoktatási intézmények teljesítményét, diszciplínánként eltérő súlyozásokkal.


A frissen megjelent tudományterületi listák összeállításakor az előző évekhez hasonlóan 11 szakterületen közölte értékelését a THE, ebből a Szegedi Tudományegyetem már nyolc kiválósági listában szerepel:

A neveléstudományi, pedagógus- és tanárképzési (Education) területet vizsgáló kiválósági listára először került fel idén az SZTE: világviszonylatban rögtön az 501-600. helyen, Magyarországon pedig első helyen végzett.


Az egészségtudományokhoz (Clinical and Health) kapcsolódó idei toplistán tavalyhoz képest egy kategóriával feljebb került a szegedi egyetem: az 501-600. helyen áll. A rangsor az orvosi, a fogorvosi, illetve gyógyszerészeti és más egészségtudományi területeken folyó tudományos és képzési tevékenység értékelése alapján áll össze.


A bölcsészettudományok és művészetek (Arts and Humanities) területén világviszonylatban 501-600. helyezést ért el az SZTE. A lista többek között az irodalom, történelem, nyelvészet, idegen nyelvek és kultúrák, filozófia, képző- és előadóművészetek terén végzett intézményi teljesítményt értékeli.


A pszichológia (Psychology) szakterületi lista a pszichológia és alkalmazott területein (klinikai, sport stb.) végzett nemzetközileg releváns munkát folytató intézményeket értékeli, a Tisza-parti universitas itt az 501-600 helyen szerepel.


Az élettudományok (Life Sciences) szakterületi listáján a világ top felsőoktatási intézményei között a 601-800. helyet tudhatja magáénak a Tisza-parti universitas. A lista összeállításakor – többek között – a mezőgazdasági, biológiai és sporttudományi területeken végzett tudományos és oktatómunkát értékelték.


Az élettelen természettudományok (Physical Sciences) területén a THE rangsora a matematika és statisztika, a kémia, a fizika és csillagászat, a földrajz és földtudományi diszciplínák eredményeit veszi figyelembe. Ebben a listában idén a 801-1000. helyen végzett a szegedi egyetem.


Az informatikatudomány (Computer Science) területén a rangsor az informatikai tudományok és a határterületi diszciplínák eredményeit veszi figyelembe, itt a 801-1000. helyet tudhatja magáénak az SZTE.


A gazdaságtudományok (Business and Economics) kiválósági rangsorba, amely a gazdálkodás és menedzsment, pénzügy és számvitel, valamint további kapcsolódó területeken elért teljesítményt értékeli, idén először szerepel a listán a szegedi egyetem, a 801+ helyen rangsorolták.



Forrás: SZTEinfo

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.