szte_epulet_borito_1

Élen a fenntarthatóságban: az SZTE holtversenyben a legjobb magyar egyetem a QS friss rangsorán

A brit Quacquarelli Symonds (QS) december 5-én megjelent fenntarthatósági felsőoktatási rangsorában a Szegedi Tudományegyetem megosztott első helyen végzett Magyarországon. A világ intézményeit környezeti, társadalmi és irányítási szempontok szerint mérő listán az SZTE a kiváló hazai helyezése mellett nemzetközi téren is remekelt: 122. lett európai, és 259. világviszonylatban.

A Szegedi Tudományegyetem holtversenyben a legjobb magyar egyetem a világ legelismertebb felsőoktatási tevékenységeket minősítő cége, a brit Quacquarelli Symonds (QS) friss fenntarthatósági rangsorán. A december 5-én megjelent QS World University Rankings: Sustainibility 2024 környezeti (Environmental), társadalmi (Social) és irányítási (Governance) szempontok szerint méri az intézményeket, arra idén 1403 intézmény került fel a világon, ami több mint duplája a tavaly rangsorolt egyetemeknek. Az SZTE mégis javított világhelyezésén: a 259. helyre került a korábbi 381-400. kategóriából. Európában 493 intézményből lett 122. a Tisza-parti universitas, hazánkban pedig hét egyetem közül szerzett megosztott első helyet.

 

A Szegedi Tudományegyetem a rangsor alkategóriáiban is remekül szerepelt, a legjobb nemzetközi helyezést környezeti fenntarthatóság (79.), valamint irányítási (106.) területen érte el. Magyar viszonylatban a legmagasabb pontszámot kapta, és így első helyen végzett – az említett környezeti fenntarthatóság mellett – a fenntarthatóságot érintő kutatásokat, a társadalmi hatást, a tudásmegosztást, a kutatási és oktatási tevékenységek hatását mérő alkategóriákban. Remek eredményeket ért el az SZTE a fenntarthatóság oktatása, az esélyegyenlőség, a munkaerőpiacra való felkészítés, a jó életminőség elősegítése, valamint a szervezeti irányítás szempontjait illetően is.

 

A QS fenntarthatósági rangsora tavaly jelent meg először, a készítők az idei évre több finomítást is végeztek a rangsorolási módszertanon, és az indikátorok szélesebb körét alkalmazták, hogy a kiválósági lista még hitelesebb képet adhasson az egyetemek fenntartható fejlődés szolgálatában végzett tevékenységeiről, hatásáról.

A környezeti hatást mérő szempont (Environmental Impact) a végeredménybe 45%-ban számít bele, és olyan tényezők alapján járja körbe az intézményeket, mint a környezettudatosság és fenntarthatóság fókuszú oktatási tevékenység és akadémiai elismertség (17%), a fenntartható fejlődési célok területein folytatott kutatások és az intézmény kapcsolódó hírneve (13%), a környezettudatos intézményi működés, az eziránti elkötelezettség (15%).

 

A társadalmi hatást mérő szempont (Social Impact) szintén 45%-os súllyal számítódik a helyezésbe. Ide az alábbi alkategóriák tartoznak: a hallgatók munkaerőpiacra való felkészítése (11%), az esélyegyenlőség dimenziója (12%), a jó életminőség (jólét és jóllét) elősegítése, biztosítása (5%), az oktatási tevékenység társadalmi hatása (7%), a tudás kutatási együttműködések terén való hasznosítása, megosztása (10%).

Új elem idén az irányítási szempont szerinti kategória (Governance) 10%-os súllyal, amely az egyetem mint szervezet működését értékeli a fenntarthatóság szemszögéből (etikus szabályozási környezet, felelősségteljes és transzparens irányítás és gazdálkodás).

 

A teljes lista itt érhető el.



Forrás: SZTEInfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.