SUC2023-2-szerk2

Jubilál a nemzetközi klasszika-filológiai konferencia: tizedszer találkoznak a szegedi bölcsészkaron a világ ifjú kutatói

Van okunk a büszkeségre: augusztus 30-a és szeptember 1-je között rekordszámú résztvevővel, tizedik alkalommal rendezi meg a Sapiens Ubique Civis PhD Student and Young Scholar Conference on Classics and the Reception of Antiquity elnevezésű konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszéke. A konferencia nevében szereplő rövid latin mondás, a Sapiens Ubique Civis – azaz: A művelt ember az egész világon otthon van – mintegy mottója konferenciánknak: arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a klasszikus ókorban gyökerező európai műveltség birtokosainak a világ minden táján otthont nyújt.

A konferencia egyik legfőbb célkitűzése, hogy a tudományterület fiatal kutatói számára fellépési és publikálási lehetőséget biztosítson egy – hiszünk benne, mára rangosként számontartott – nemzetközi konferencián, illetve egy nemzetközi folyóiratban. Az előadásokból készült tanulmányok publikálására 2020 óta saját, az ELTE Eötvös József Collegiumával közösen kiadott folyóiratunkban biztosítunk lehetőséget, természetesen szigorú peer review elbírálás után.


Az esemény fontos célja az is, hogy a világ számos országából idesereglő fiatal kutatókkal a magyar ókortudomány, a neolatin stúdiumok és ezek recepciójának kutatása mellett Szeged városát és a Szegedi Tudományegyetemet is megismertesse és megszerettesse. Fontos számunkra az is, hogy a Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék ily módon is hozzájáruljon a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara hírének és ismertségének növeléséhez.


Az idei konferencia szekcióinak témái közül néhány: görög irodalom, későrómai birodalom, ókori történelem, antik vallástudomány, római történelem, kortárs adaptációk, filozófia, görög történelem, Augustus kora, későantikvitás, Homérosz, neolatin tanulmányok.


Soha ennyi jelentkezés nem érkezett még a konferenciára: a szegedi bölcsészkaron három napon keresztül hatvannál több ifjú kutató számol be aktuális tudományos eredményeiről. Külön öröm, hogy a hat plenáris előadást olyan fiatal tudósok tartják, akik az elmúlt egy évtizedben több ízben is résztvevői voltak már a Sapiens Ubique Civis konferenciának, időközben pedig doktori fokozatot szereztek.


Az angol nyelven zajló konferencia külföldi résztvevői és plenáris előadói idén hazánkat is beleértve több mint egy tucat ország különböző egyetemeiről érkeznek: Európa egyetemein kívül (Ausztria, Belgium, Csehország, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Írország, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország) az Egyesült Államokból és Grúziából is. A hazai ókortudományt az SZTE mellett a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eötvös József Collegium, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Semmelweis Egyetem előadói képviselik.


A konferenciára minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. A részletes program innen letölthető vagy itt is található: https://fb.me/e/197p561hD


A szervezőmunkát a Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék oktatói, PhD-hallgatói és graduális hallgatói végzik.

A konferencia védnöke az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Dékánja, Prof. Dr. Gyenge Zoltán.

A konferencia támogatói: SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Szegedért Alapítvány, Szeged Tourinform, Bánffi & Bánffi Kft.


A konferencia szervezői hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra: a programfüzetet és handoutokat csak elektronikusan tesszük hozzáférhetővé, az étkezések szervezése és a konferenciacsomag összeállítása során újrahasznosított és környezetbarát anyagokat használunk.


A konferenciáról további információ kérhető a sapiensuc@gmail.com címen.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_39

Az SZTE BTK-n 2024. július 6-án tartjuk a nyári diplomaosztót, amelyen több száz diák és hozzátartozóik vesznek majd részt. A februári eseményen egyik hallgatónknak már lehetősége volt a bemutatkozásra, és a pozitív visszajelzések tükrében ezt a hagyományt szeretnénk is folytatni: hogy egy BTK-s hallgató, oktató vagy dolgozó előadásával búcsúztassuk el a diplomájukat megszerző diákokat!


Ha tehetséges vagy valamiben és szívesen megmutatnád ezt egy több száz fős közönség előtt, olvasd el a részleteket, és jelentkezz június 9-ig!