Kiemelt hírek

2022. szeptember 26.

Az SZTE tanévnyitó ünnepségén gólyáink köszöntése mellett egyetemi kitüntetések kiosztására is sor került. Korábban az év fiatal oktatójával, Dr. Gellérfi Gergővel beszélgettünk, most Prof. Dr. Sándor Klárát, a Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárát kérdeztük többek között szerteágazó kutatási területeiről, a tudománynépszerűsítésről és a sikerről.

2022. szeptember 21.

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.

2022. szeptember 19.

Az SZTE BTK Radnóti-estek elnevezésű rendezvénysorozata 2022 tavaszán indult: az akkori évad középpontjában – az egyetem centenáriumához is kapcsolódva – Szeged és az irodalom állt. Akkor Zalán Tiborral, Tverdota Györggyel, Solymosi Bálinttal és Szajbély Mihállyal találkozhattak az érdeklődők. A sokak által kedvelt Radnóti-estek ősszel ismét négy alkalommal jelentkezik - ezúttal viszont a legkülönbözőbb témák kerülnek majd terítékre. A hamisítatlan kávéházi hangulatot ebben az évben is a kar kávézója, a Café Radnóti garantálja.

2022. szeptember 14.

Két helyszínen több, mint hetven programmal vár Titeket az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara szeptember 30-án, a Kutatók éjszakáján!

2022. szeptember 12.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az SZTE tanévnyitó ünnepségén a gólyák köszöntése mellett az egyetemi vezetés elismeréseket is kiosztott. Az eseményen karunk két oktatója is kitüntetésben részesült: míg Prof. Dr. Sándor Klára az Év Humán- és Társadalomtudományi Publikációja Díjat, addig Dr. Gellérfi Gergő az Év Fiatal Oktatója Elismerő Oklevelet vette át Prof. Dr. Rovó Lászlótól, az egyetem rektorától.

2022. szeptember 05.

Az SZTE Tanévnyitó Ünnepi Szenátusülésére, egyben az Országos Felsőoktatási Tanévnyitóra szeptember elsején, a TIK Kongresszusi termében került sor. Az eseményen az elsőéves hallgatókat köszöntötték, de díjakat is adományoztak, többek között karunk oktatóinak is. Prof. Dr. Sándor Klára az Év Humán- és Társadalomtudományi Publikációja Díjat, míg Dr. Gellérfi Gergő az Év Fiatal Oktatója Elismerő Oklevelet vette át az egyetemi ünnepségen.

2022. augusztus 30.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából állami kitüntetések átadására került sor. Az egyetem polgárai közül többen részesültek elismerésben, a díjazottak között van Hász-Fehér Katalin, karunk Magyar Irodalmi Tanszékének egyetemi docense is. A kutató Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át, amelyet Csák János kulturális és innovációs miniszter, Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár adott át, a Pesti Vigadó dísztermében.

2022. július 14.

A vidéki egyetemek összes kara közül a harmadik legtöbb első helyes jelentkezőt tudja felmutatni idén az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara – írja az Eduline, a felvi.hu statisztikáira hivatkozva. A dobogós helyezés mellett az is jelentős előrelépés, hogy az intézmény a jelentkezők számát az előző évekhez képest a járványhelyzet okozta nehézségek és a csökkenő felvételizői létszám ellenére is növelni tudta.

2022. július 01.

Beszélgetés dr. habil. Kérchy Annával, az Év Gyerekkönyve Díj zsűritagjával


Idén már hetedik alkalommal hirdette meg a HUBBY Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díjért folyó versenyt, ami a gyermek- és ifjúsági irodalom képviselőinek egyik legnívósabb megmérettetése hazánkban. A 2022-es zsűriben karunk oktatója, az Angol Tanszék egyetemi docense, dr. habil. Kérchy Anna is helyet kapott. Vele beszélgettünk a gyerekkönyvek mai helyzetéről és a gyermekirodalom kilátásairól.

2022. június 30.

MTA doktora címet szerzett a BTK három oktatója: prof. dr. Hansági Ágnes, prof. dr. Bibok Károly és prof. dr. Hárs Endre. A hosszú és szigorú pályázási folyamat eredményeként idén 80 kutató vehette át a tanúsító oklevelet. Az új MTA doktorokat június 28-án köszöntötték az MTA Székház Dísztermében.

2022. június 24.

– A FIEALC elnökségi posztjának elnyerése után a CEISAL igazgatótanácsába is beválasztották őket


Karunk Hispanisztika Tanszékét a június 12 – 15. között Helsinkiben megrendezett nemzetközi konferencián a CEISAL (Latin-Amerikai Társadalomtudományi Kutatások Európai Tanácsa) igazgatótanácsába választották. A legfontosabb európai latin-amerikanista szervezet vezetői tisztségét 2025-ig tölti be a Tanszék, miközben még másfél évig a másik jelentős tudományos szervezet, a FIEALC elnökét is ők delegálják, dr. habil. Lénárt András személyében. A két vezető pozíció egy időben való betöltésére korábban még nem volt példa.

2022. június 15.

Interjúsorozat a tavaszi félévben kari elismerésben részesültekkel – 2. rész


Interjúsorozatunkban olyan személyeket szólaltatunk meg, akik saját feladatkörükön belül kiemelkedő munkát végeztek a karon az elmúlt évek, évtizedek során. Sikereikkel, amellett, hogy a kar mindennapi színvonalas működését segítették, országos és sok esetben nemzetközi elismertséget is hoztak az intézménynek. Munkájukkal, személyükkel kivívták maguknak a kar polgárainak megbecsülését. A Kari Tanács elhivatottságukat Pro Facultate Philosophiae díjjal vagy Dékáni Elismerő Oklevéllel köszönte meg.


2022. június 15.

Pedagógusainkat hagyományosan június első vasárnapján ünnepeljük. Karunk vezetősége és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezet szervezésében karunk dolgozóit június 8-án köszöntötte Balázs Péter, az FDSZ BTK titkára, Szilágyi Zsófia, karunk általános és tudományos dékánhelyettese és Vasas Júlia, a BTK Hallgatói Önkormányzatának elnöke. A beszédek után kötetlen beszélgetés vette kezdetét az Auditorium Maximumban.

2022. június 08.

A Hungarológia Központ, a Konfuciusz Intézettel együttműködve, újra megerősítette a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemmel (SISU, Shanghai International Studies University) korábban már kialakított jó kapcsolatát: a tavaszi félévben nyolc magyar szakos kínai hallgató tanult részképzésben a BTK Hungarológia Tanszékén. A program zárórendezvényén a hallgatók az itt megszerzett tudásukat felhasználva magyar nyelvű előadásokat tartottak, tanáraik pedig magyaros ebéddel és egy jó hangulatú táncházzal búcsúztatták el őket.

2022. február 22.

A Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara, amely az elnevezésben is említett területek összefogásáért jött létre, február 16-i közgyűlésén új elnököt választott, s az alapító intézményeken felül új tagokkal bővült, amely által a társadalomtudománnyal foglalkozó karok reprezentációja is erősödött a szervezetben. A Kamara elnökének dr. Bartus Dávidot, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánját nevezték ki, az alelnöki pozícióban pedig, már a megalakulás óta, az SZTE BTK dékánja, dr. Gyenge Zoltán áll.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

KUTATOK_EJSZAKAJA_22

Két helyszínen több, mint hetven programmal vár Titeket az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara szeptember 30-án, a Kutatók éjszakáján!