Újlatin nyelvek és kultúrák - francia BA

A francia civilizáció titkai

 

Időpont: 10:30 – 10:50

Terem: I. nyelvi labor

Előadó: Dr. Szász Géza

 

Franciaország története szinte a világ összes országában részletesen tárgyalt tananyag, a francia civilizáció egyes elemei, illetve eredményei az emberiség jelentős része számára csodált és szimbolikus jelentéssel is bíró kulturális örökséget jelentenek. A minielőadás keretében igyekszünk megvilágítani azokat a tényezőket, melyek eredményeként a francia civilizáció mindmáig az érdeklődés homlokterében maradt.

 

 

Egy nyelv, sokféle szokás: udvariasság a francia nyelvű kultúrákban

 

Időpont: 11:00 – 11:20

Terem: I. nyelvi labor

Előadó: Dr. Gécseg Zsuzsanna

 

Minden kultúrának megvannak a maga udvariassági szabályai, és ezek sokszor függetlenek attól, hogy milyen nyelvet beszél az adott kultúra. Az előadás néhány udvariassághoz köthető nyelvi jelenséget mutat be, és összehasonlítja a rájuk vonatkozó szabályokat Franciaországban, a kanadai Québecben és Fekete-Afrika frankofón országaiban.

 

 

Miért lett Nobel-díjas Annie Ernaux?

 

Időpont: 11:30 – 11:50

Terem: I. nyelvi labor

Előadó: Dr. Gyimesi Timea

 

2022 októberében a Svéd Királyi Akadémia Annie Ernaux francia írónőnek ítélte az irodalmi Nobel-díjat. A francia Nobel-díjasok közt ő az első nő, aki elnyerte ezt a kitüntető díjat. A minielőadás a most 82 éves írónő életművébe kínál rövid betekintést.

 

 

Egy XVII. századi francia festő életművének rejtélyei

 

Időpont: 12:00 – 12:20

Terem: I. nyelvi labor

Előadó: Dr. Kovács Katalin

 

A XVII. században élt francia festő, Georges de La Tour munkássága közel háromszáz évig feledésbe merült, képeit más művészeknek tulajdonították. A festő életművét csak a XX. század elején fedezték fel. Az előadás a légy és a bolha motívumán keresztül Georges de La Tour néhány festményén vizsgálja az alig észrevehető részlet szerepét.



Tudj meg többet a szervezőről és a szakról itt!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.