KiállításA Szegedi Tudományegyetem Bölcsészkarán erős hagyománya van a hallgatók irodalmi tehetséggondozásának, ezt a mentorálást szeretnénk kiterjeszteni a képzőművészetre is. A kari főépület folyosóján az I. Bölcsészfesztiválra létrehoztunk egy professzionális kiállítófalat, mely ezentúl a rendszeres képzőművészeti bemutatkozások tere lesz. Első alkalommal 2018. április 25-én (szerdán), a Bölcsészfesztivál nyitónapján hallgatóink munkáiból, festményeiből, grafikáiból, fényképeiből, valamint karunk Szociológia Tanszékének Nyitott szemmel című pályázatára beérkezett, legjobb szociofotókból mutatunk be válogatást.

A kiállítást délelőtt 10 órakor prof. dr. Gyenge Zoltán dékán nyitja meg.

 

A Nyitott szemmel pályázatról bővebben:


Karunk Szociológia Tanszéke idén először hirdette meg szociofotó-pályázatát középiskolás diákok számára. Olyan képeket vártunk, amelyek a mai magyar társadalomban élő emberek élethelyzetét, életformájuk sajátosságait, egymáshoz való viszonyukat mutatják be a fotó eszközeivel. A pályázat iránt sokan érdeklődtek, 52-en regisztráltak, végül 35 diák összesen 94 fotót küldött be. A résztvevők összetétele jól jellemzi a szegedi szociológia szak vonzáskörzetét. Dél-alföldi városok mellett igen nagy számban jelentkeztek vajdasági oktatási intézmények diákjai Szabadkáról, Zentáról, Óbecséről és Újvidékről is. Nem meglepő, hiszen évről évre sok tehetséges hallgatónk jön a déli határ másik oldaláról.

Függetlenül attól, hogy mobiltelefonnal vagy éppen profi fotós felszereléssel készültek-e, a képek legnagyobb részét a társadalmi kérdések iránti érzékenység jellemzi, amely sok esetben eredeti látásmóddal és nem egyszer magas színvonalú technikai tudással is párosul. A képek témái változatosak: a hagyományos világ pusztulásától a modern városi lét zaklatottságáig és narcisztikus vonásaiig, a szegénységtől és a hajléktalanságtól a mindennapi élet eseményeinek apró tárgyi részletekben gazdag bemutatásáig sok mindenről tudósítanak. Szerencsés esetben akár a családi idill keretei között. Megjelennek a generációs sajátosságok és a különböző etnikai csoportok együttélésének képi lenyomatai is.

A beérkezett fotók is igazolják, hogy a vizualitás eszközeivel is lehetséges társadalmi kérdésekről érvényes üzeneteket közvetíteni. A Bölcsészfesztivál képzőművészeti kiállításán a pályázat legjobb képeit mutatjuk be, szám szerint 14-et a kar főépületének fölszinti folyosóján.


A Nyitott szemmel kiállítói:


Bognár Nóra


Egy ház emlékei


BOGNAR_NORA_I._dij__EGY_HAZ_EMLEKEI


Enyészet


BOGNAR_NORA_I._dij__ENYESZET


Buják Judit


Az orvosság rabjaként


BUJAK_JUDIT_kiemelt_dicseret__AZ_ORVOSSAG_RABJA_KENT


Dongó Mirella


A temető kapujában


Dongo_Mirella_kiemelt_dicseret__A_temeto_kapujaban


Farkas Klaudia


Nincstelenség


FARKAS_KLAUDIA_III._dij__NINCSTELENSEG


Tétlenség


FARKAS_KLAUDIA_III._dij__TETLENSEG


Jankovics Bocskovity Éva


Délutánunk


Jankovics_Bocskovity_Eva_II._dij-Delutanunk


Koncz Kriszta


Elakadás a hóban


konckriszta_elakadas_a_hoban


Nagymihály Zita Panna


Ál/arc


NAGYMIHALY_ZITA_PANKA_kiemelt_dicseret_AL_ARC


Pipicz Dávid


Egyedül


PIPICZ_DAVID_kiemelt_dicseret__EGYEDUL


Smith Rita


Küzdelem


Smith_Rita_kozonsegdij___kuzdelem


Szekeres Levente


A romok között


SZEKERES_LEVENTE_A_ROMOK_KOZOTT


Na ne mondd


SZEKERES_LEVENTE_NA_NE_MONDD


Uhor Nikolett


Sietős hétköznapok


UHOR_NIKOLETT_SIETOS_HETKOZNAPOKKépzőművészeti kiállítók:


Daniel Ceeline Ramonal
Galog Márton
Fodor Szonja
Szabó Eszter
Tóth Eszter

Vajda GáborA Gaudi-pad Verseny győztese:


Zalányi Tamás


gaudi_pad