Bemutatkozik a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum

TornyaiA hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum 1905-ben alakult meg. Kezdetben néprajzi múzeum volt, később kiegészült régészeti, képzőművészeti és helytörténeti gyűjteménnyel. Napjainkban közel 50.000 műtárgy között folyik a muzeológiai kutatómunka. A közgyűjtemény főépületének állandó kiállításai a neolitikum világát, a város Árpád-kortól a 19. századig tartó történetét, valamint a Látványraktárban a múzeum teljes gyűjtőkörét felölelő négy nagy szakterület – régészet, néprajz, helytörténet és képzőművészet – muzeális tárgyait mutatják be.

A gazdag vásárhelyi képzőművészeti hagyomány állandó és időszaki kiállítási épülete az Alföldi Galéria, melynek állandó kiállítása az alföldi művészet kibontakozásától a hódmezővásárhelyi képzőművészet legújabb történetéig kalauzolják a látogatókat. A Galéria földszintjén tíz, időszaki kiállításoknak helyet adó terem található, melyekben 1954 óta a legfontosabb művészeti esemény a Vásárhelyi Őszi Tárlat.

A 2006-ban létrehozott helytörténeti kiállítóhely, Magyarország első Emlékpontja állandó kiállítás keretében, a legkorszerűbb kiállítási technológiákkal és múzeumpedagógiai lehetőségekkel élve teszi tapinthatóvá és mindenki számára is felfoghatóvá azokat a történelmi folyamatokat, amelyek Hódmezővásárhelyt és lakóit érték 1945 és 1990 között.

tornyai_fin2
Nagyításhoz kattints a képre!

A „Nagy Sömmi” pályázat a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának közös pályázata, mely a közgyűjtemény 150 éve született névadójának, Tornyai János festőművésznek állít emléket. A pályázat címe is Tornyaitól származik, aki az általa „nagy sömmi”-nek nevezett alföldi tájat az ott élők létének pusztaságával azonosította. A pályázat műfaji, tartalmi és formai megkötöttségek nélkül fogad szabad interpretációjú pályaműveket, továbbá lehetőséget biztosít Hódmezővásárhely mindennapjainak kamerán keresztül való bemutatására, a város hangulatát idéző fotók vagy filmek formájában. A pályázatra érkező képzőművészeti és fotográfiai anyagból válogatva 2019. május 7-én, 14 órakor kiállítás nyílik a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának folyósógalériájában, melyet dr. Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója ajánl a jelenlévők figyelmébe. Ezen az eseményen kerül sor a pályázat eredményeinek ismertetésére.

 EB_borito_frontBencsik_kotet_borito

2019. május 7-én 14.30 és 15.30 között a Radnóti kávézóban A tündérmeséktől a marxizmusig című könyvbemutatón az érdeklődők a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ azon kiadványait ismerhetik meg, amelyek szerzői a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának oktatói. A beszélgetésen közreműködik dr. Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója, dr. Nátyi Róbert főiskolai docens, művészettörténész és dr. Bencsik Péter egyetemi adjunktus, történész. Az esemény címében rejlő „tündérmesék” szó Endre Béla Szegeden született, de alkotói periódusának nagy részét Hódmezővásárhelyen töltött művész gazdag koloritú csendéleteire utal. A 2018-ban megjelent közel 300 oldalas Endre Béla című művészeti kiadvány szerzője dr. Nátyi Róbert. A „marxizmus” dr. Bencsik Péter történész monográfiájára vonatkozik, mely szintén 2018-ban jelent meg az Emlékpont könyvek sorozat részeként, Hódmezővásárhely politikai élete 1944-1950 között címmel – levéltári forrásokra és korabeli politikai sajtóanyagokra támaszkodva.

Bencsik_Peter_2MP_portre_2Natyi_portre_2