Specializáció ismertető

Képzési forma, tagozat: Specializáció (nem tanárképes), nappali tagozat

Képzési idő:


5 félév (minden év tavaszi félévében indul)


Azok számára, akik nem tudnak törökül, kötelező a Török nyelvi előkészítő kurzus felvétele, ami minden tanév őszi félévében kerül meghirdetésre. A Specializáció megkezdésének feltétele ennek az előkészítő kurzusnak sikeres teljesítése, vagy legalább alapszintű török nyelvtudás.


Felvételi követelmények:


Azok számára, akik jelentkeznek a Török nyelvi előkészítő kurzusra (Leíró nyelvtan és Török gyakorlati órák), nem feltétel az előzetes török nyelvtudás. A tavaszi félévben induló Specializációhoz azonban vagy alapszintű török nyelvtudás, vagy a nyelvi előkészítő teljesítése szükséges.


A képzés célja:


A törökországi török középfokon, illetve a kazak vagy burját nyelv alapfokon történő elsajátítása. Továbbá az altáji népek kultúrájával és történelmével, valamint a török és a mongol nyelvészet legfontosabb kutatásterületeivel való megismerkedés.

A specializációra jelentkező hallgatók továbbá válogathatnak az Altajisztikai Tanszék szabadon választható és kötelezően választható kurzusai közül is.

A kritériumi tárgyak teljesítése után a hallgatók jelentkezhetnek az Altajisztika (Turkológia) mesterképzésre is.

Azoknak ajánlott a specializáció felvétele, akik szeretnék elsajátítani a törökországi török nyelvet, érdeklődnek a keleti kultúrák iránt.


Főbb tárgyak:


– Török nyelv (Leíró nyelvtan – heti 1 óra; Török nyelvi gyakorlat – heti kétszer 1,5 óra)

– Második altáji nyelv (kazak vagy burját) (Leíró nyelvtan – heti 1 óra)

– Bevezetés az altajisztikába (turkológia, mongolisztika és tunguzisztika)

– Szabadon választható tárgyak

Kövess minketinstagram-altajisztika 1200px-Facebook_icon.svg


Friss hírek

Róna-Tas András, tanszékünk alapítója kapta idén a Magyar Tudományos Akadémia szegedi bizottságának Pro Scientia életműdíját.
Prof. Dr. Hendrik Erik Boeschoten (Hilversum, 1950. 09.15.), a mainzi egyetem emeritus professzora 2024. február 18-án elhunyt.

Tanszékünknek a 90-es évektől kezdődően szoros kapcsolata volt vele, személyében kitűnő kollégát, jó barátot veszítettünk el.

Emlékét megőrizzük, nyugodjék békében!

p1010865
Az SZTE BTK Kari Tanácstermében fogadta január 15-én Prof. Dr. Gyenge Zoltán dékán és Prof. Dr. Papp Sándor László, az Altajisztika Tanszék vezetője Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövetét, Ozaki Takeshi I. osztályú, Saito Takumi III. osztályú titkárt, valamint Nikolényi Gergelyt, a Japán Alapítvány budapesti irodájának programszervezőjét. A találkozó témája a BTK és a japán nagykövetség közötti, jövőbeni együttműködések voltak.

WhatsApp_Gorsel_2023-06-13_saat_15.41.35

345435334_188401814130386_2910158183180109510_n