Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Idén, immáron huszonkettedik alkalommal, újra jelenléti formában szervezi meg karunk Hungarológia Központja a Nyári Egyetemet. A program keretében július 18-tól a világ különböző országaiból érkeznek a karra külföldi diákok, hogy a négyhetes itt-tartózkodásuk alatt közelebb kerülhessenek a magyar nyelvhez és kultúrához. Az idei év különlegessége, hogy a Nyári Egyetemmel párhuzamosan egy másik, hasonló célú program is elindul, július 26-án. A Manitobai Egyetemmel való új megállapodás alapján tíz kanadai diák tölt majd el három hetet Budapesten és Szegeden – a kulcsfogalom itt a köztéri emlékezet lesz.

Egészségügyben diagnosztizált személyek körében végzett kutatások

Kiegészítés az

SZTE Pszichológiai Intézetének etikai rendelkezéseihez

2017.09.12.

 

Minden hallgatónknak tudnia kell a következő alapvetően fontos információról:

Minden, az egészségügyben kezelt, diagnosztizált személytől szerzett adatok egészségügyi adatnak számítanak, ami fokozott érzékenységet jelent a kutatások számára.


Mit jelent ez?

 

  1. TIsztában kell lenni azzal, hogy a testi vagy lelki betegség diagnózissal rendelkező személyek fokozottan érzékeny populációjában nem lehet spontán (csupán pl. szakdolgozat célját képező) kutatásokat folytatni. Ilyen mintán vizsgálat akkor képzelhető el, ha egy tudományos célú kutatásba csatlakozik be a hallgató, a témavezető jóváhagyásával.
  1. Ha ilyen populációra irányuló vizsgálatot tervez a hallgató egy témavezetőhöz csatlakozva, akkor a témavezető felelőssége a további etikai engedélyek megszerzése és a kutatás lefolytatása.
  1. Amennyiben ilyen adatot érintő kutatásban a hallgató részt vehet, az intézetünkben használatos kutatásetikai kérelmet kell kitöltenie.
  1. A diák által végzett kutatás csak a témavezetői jóváhagyást követően indulhat meg (mint amúgy minden esetben), a témavezető szoros felügyelete mellett.