radnotiestek

Radnóti-estek 2022 tavaszán, a Café Radnótiban

Radnóti-estek néven futó beszélgetéssorozat indul karunk kávézójában. 2022 áprilisában és májusában négy beszélgetést hallgathatnak meg az érdeklődők, szerdánként, délután fél hattól, a Café Radnótiban. A belépés minden rendezvényre ingyenes.

A beszélgetéssorozat kapcsolódik a Szegedi Tudományegyetem centenáriumi rendezvénysorozatához, egyben a BTK új közösségi terét kívánja színvonalas rendezvények helyszíneként is megmutatni az egyetem polgárainak és a nagyközönségnek. A beszélgetések középpontjában egykori, szegedi egyetemisták állnak: neves írókká lett egyetemisták, akik az utóbbi időben új kötettel jelentkeztek, vagy róluk jelent meg mostanában jelentős, izgalmas elemzés.


Részletes program:

2022. április 6, szerda, fél 6

Zalán Tiborral íróval, költővel, dramaturggal, a JATE egykori magyar-orosz szakos hallgatójával Virág Zoltán, az SZTE BTK egyetemi docense beszélget legújabb verseskötete kapcsán. A Lovak reggelije. Új versek 2012-2021 (Budapest, Kortárs, 2021) csaknem 10 év verstermését adja közre.


2022. április 20, szerda, fél 6

Tverdota György irodalomtörténésszel Szilágyi Zsófia egyetemi tanár beszélget József Attiláról, a neves József Attila-kutató Gondoljátok meg, proletárok I. Az ifjú József Attila (Budapest, Osiris, 2021) című nagymonográfiája kapcsán, külön kitérve József Attila szegedi időszakára, és arra a még ma is eleven kérdésre, voltaképpen miért is kellett a költőnek otthagynia a szegedi egyetemet.


2022. május 4., szerda, fél 6

Solymosi Bálinttal, egykori szegedi egyetemistával és újságíróval, a Szegedi Egyetem című lap hajdani szerkesztőjével az SZTE BTK doktori hallgatója, a Forrás folyóirat szerkesztője, Füzi Péter beszélget szegedi éveiről, és A Rózsafüzér Királynője avagy egy utazó napjai (Budapest, Kalligram, 2021) című legújabb verseskötetéről.


2022. május 11., szerda, fél 6

Szajbély Mihály egyetemi tanárral Vojnics-Rogics Réka doktori hallgató beszélget, Janikovszky Éváról, Naplóm 1938-1944 (Budapest, Móra, 2020) című kötete kapcsán. 2020-ban a nagyközönség is elolvashatta azt a rendkívül izgalmas naplót, amelynek előkerülése a komódfiókból valódi irodalmi szenzáció volt: erről a kötetről és Janikovszky szegedi éveiről folyik majd a beszélgetés, meg arról, rejt-e még kincseket az a bizonyos fiók.


Szeretettel várunk minden érdeklődőt!


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.