radnotiestek

Radnóti-estek 2022 tavaszán, a Café Radnótiban

Radnóti-estek néven futó beszélgetéssorozat indul karunk kávézójában. 2022 áprilisában és májusában négy beszélgetést hallgathatnak meg az érdeklődők, szerdánként, délután fél hattól, a Café Radnótiban. A belépés minden rendezvényre ingyenes.

A beszélgetéssorozat kapcsolódik a Szegedi Tudományegyetem centenáriumi rendezvénysorozatához, egyben a BTK új közösségi terét kívánja színvonalas rendezvények helyszíneként is megmutatni az egyetem polgárainak és a nagyközönségnek. A beszélgetések középpontjában egykori, szegedi egyetemisták állnak: neves írókká lett egyetemisták, akik az utóbbi időben új kötettel jelentkeztek, vagy róluk jelent meg mostanában jelentős, izgalmas elemzés.


Részletes program:

2022. április 6, szerda, fél 6

Zalán Tiborral íróval, költővel, dramaturggal, a JATE egykori magyar-orosz szakos hallgatójával Virág Zoltán, az SZTE BTK egyetemi docense beszélget legújabb verseskötete kapcsán. A Lovak reggelije. Új versek 2012-2021 (Budapest, Kortárs, 2021) csaknem 10 év verstermését adja közre.


2022. április 20, szerda, fél 6

Tverdota György irodalomtörténésszel Szilágyi Zsófia egyetemi tanár beszélget József Attiláról, a neves József Attila-kutató Gondoljátok meg, proletárok I. Az ifjú József Attila (Budapest, Osiris, 2021) című nagymonográfiája kapcsán, külön kitérve József Attila szegedi időszakára, és arra a még ma is eleven kérdésre, voltaképpen miért is kellett a költőnek otthagynia a szegedi egyetemet.


2022. május 4., szerda, fél 6

Solymosi Bálinttal, egykori szegedi egyetemistával és újságíróval, a Szegedi Egyetem című lap hajdani szerkesztőjével az SZTE BTK doktori hallgatója, a Forrás folyóirat szerkesztője, Füzi Péter beszélget szegedi éveiről, és A Rózsafüzér Királynője avagy egy utazó napjai (Budapest, Kalligram, 2021) című legújabb verseskötetéről.


2022. május 11., szerda, fél 6

Szajbély Mihály egyetemi tanárral Vojnics-Rogics Réka doktori hallgató beszélget, Janikovszky Éváról, Naplóm 1938-1944 (Budapest, Móra, 2020) című kötete kapcsán. 2020-ban a nagyközönség is elolvashatta azt a rendkívül izgalmas naplót, amelynek előkerülése a komódfiókból valódi irodalmi szenzáció volt: erről a kötetről és Janikovszky szegedi éveiről folyik majd a beszélgetés, meg arról, rejt-e még kincseket az a bizonyos fiók.


Szeretettel várunk minden érdeklődőt!


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.