borito

MTA Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a BTK Neveléstudományi Intézete

A Magyar Tudományos Akadémia által Kiválónak Elismert Kutatóhely (röviden: MTA Kiváló Kutatóhely) elismerést adományozta az MTA karunk Neveléstudományi Intézetének. A pályázaton, amit tavaly hirdettek meg először, 10 és 250 fő közötti nagyságú kutatóintézetek és kutatással foglalkozó egyetemi egységek indulhattak. Az elismerést, ami 2022. május 4-től egészen 2027. június 30. napjáig érvényes, az intézet vezetője, Prof. Dr. Molnár Gyöngyvér május 4-én vette át Budapesten, az MTA Székház Dísztermében.


A Magyar Tudományos Akadémia már évek óta az MTA doktora címmel ismeri el az egyéni tudományos kiválóságot, a kutatóhelyeknek (néhány kivétellel) hasonló minősítés megszerzésére eddig nem volt lehetőségük. Tavaly pályázhattak először az elismerésre a korábban az MTA-hoz, jelenleg az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó kutatóhelyek mellett az egyetemi kutatóhelyek is. A pályázatban mintegy 112 kutatóhely vett részt.

Az értékelés egy egységes, de a különböző tudományterületek sajátosságaihoz igazodó szempontrendszer szerint történt, amelyen belül számtalan aspektust figyelembe vett a bizottság, úgymint:

- a pályázó szervezet kutatóinak kiválóságát a tudományos fokozat, illetve cím megszerzésének időtartama alapján,

- a kutatóhely elmúlt 5 évben született legkiválóbb tudományos műveit,

- a kutatóhely elmúlt 10 évben publikált műveinek kiválóságát,

- a kutatóhely pályázati eredményességének kiválóságát,

- a tudományos utánpótlás nevelésének kiválóságát,

- a kutatóhely működésének kiválóságát,

- és az innovációs teljesítményt.

A benyújtott pályázatokat három független szakértő, majd az MTA tudományos osztályainak szakterületi tudományos bizottságai értékelték, és tettek javaslatot – a Kutatóhelyeket Minősítő Tanáccsal együtt – az MTA Elnökségének a minősítés odaítéléséről.


kep_kisebb


A Neveléstudományi Intézet a minősítés megszerzésével nemcsak elismertségét erősítette meg, hanem az MTA által kiírt további pályázatokon is előnnyel indulhat majd.

„A minősítés megalapításával és működtetésével a legkiemelkedőbb magyar kutatóhelyeknek méltó elismerést, a feltörekvőknek reális perspektívát, az érdeklődő hazai és külföldi döntéshozóknak döntési alapul is szolgáló objektív helyzetképet, a hazai tudomány kiválóságában érdekelt társadalomnak pedig tájékozódási lehetőséget kívánunk adni” – olvasható az MTA pályázati felhívásában.


A díjátadóról felvétel is készült, ezt az MTA cikkében érhetik el: https://mta.hu/kozgyules2022/mta-kivalo-kutatohely-nyilvanos-a-rangos-akademiai-minositest-elnyert-intezmenyek-listaja-112103


Az elismeréshez ezúton is gratulálunk!


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_30

Az SZTE BTK Hispanisztika Tanszék által idén immár hatodik alkalommal megrendezett Spanyol tanulmányi verseny díjátadóját április 12-én rendezték meg a kar Auditorium Maximum termében. Az ország különböző pontjairól érkező nyertes és különdíjjal kitüntetett csapatok a megjelent diplomatáktól vették át nyereményeiket.