MKN3

III. Magyar Könyvkiadók Napja 2019. október 1–2.

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.


Az esemény nemcsak az egyetemi közösség, hanem a középiskolások, az általános és középiskolai pedagógusok, minden szegedi vagy Szeged környéki könyvbarát számára nyitott, ahol elsődlegesen a személyes és kollektív emlékezés működésmódjába, az emlékezet anyagát (pre)formáló szelekciós aktusokba, az emlékezéspolitika és a hagyomány viszonyába nyerhetnek bepillantást. A filozófiai és irodalmi kerekasztal-beszélgetéseken a résztvevők (a kortársak, a barátok, a tanítványok, az életpálya szakértő ismerői) a megemlékezés és a hommagé gesztusán, valamint a személyes történeteken, anekdotákon keresztül a Tengelyi László és Heller Ágnes filozófusok, valamint Tandori Dezső és Térey János költők halála után maradt hiánnyal szemben a bennünk, olvasókban élő jelenvalóságukat próbálják erősíteni. A gazdag programsorozaton szó lesz még a 100 éve meghalt Csáth Géza és a 90 éve született Bori Imre munkásságáról is, de a Csáth-naplók és Bori Imre-levelezés mellett az irodalommá szerveződő személyes életanyag (visszaemlékezés, önéletrajz) és az ebből kirajzolódó, illetve az ezt alakító történelem dinamikus erőviszonyai is izgalmas beszédtémák lesznek.

 

A szervezők a bölcsészkar épületében a kerekasztal-beszélgetések és író-olvasó találkozók, könyvbemutatók mellett egész napos, akciós könyvvásárt és könyvcserét is rendeznek. A legnevesebb magyarországi kiadók mellett két jelentős határon túli intézmény is részt vesz az ingyenes eseményen.

 

 1 2


Részletes program:

 

ÉLETTÖRTÉNET ÉS EMLÉKEZET

a III. Magyar Könyvkiadók Napjának programja a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán

2019. október 1., kedd

 

Helyszín: SZTE BTK, Kari Konferenciaterem (Egyetem u., 2., földszint)

10:00 Megnyitó (Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja)

10:00–16:00 Könyvárusítás a földszinti folyosón (Könyvkiadók: L’Harmattan, Typotex, Osiris, Kossuth–Noran Libro, Műút, Tiszatáj, Forum, Magvető, Libri, Symposion, Kreatív Könyvtárosok Társasága)

Könyvbemutatók, kerekasztal-beszélgetések a Kari Konferenciateremben:

Ceremóniamester: Balog József

10:15–10:45 Szajbély Mihály és Mikola Gyöngyi a Csáth Géza-naplókról és Szajbély készülő Csáth-monográfiájáról (a Magvető Kiadó programja)

10:45–11:15 Szabó Gábor Történeteink vége c. könyvéről és az emlékezéspolitikáról a szerző és Melhardt Gergő (a Műút programja)

11:30–12:00 Heller Ágnesre Laczkó Sándor, Czeglédi András és Sutyák Tibor emlékezik. A beszélgetésen bemutatják a Szabadon élni. Heller Ágnes 1929–2019 c. emlékkönyvet (a Noran Libro Kiadó programja)

12:00–12:30 Tengelyi Lászlóra Marosán Bence és Ullmann Tamás emlékezik. A beszélgetésen bemutatják az Élettörténet, sorsesemény, önazonsság c. Tengelyi-emlékkönyvet (a L’Harmattan Kiadó programja)

----------------------------------------

Könyvbemutatók, kerekasztal-beszélgetések a Kari Konferenciateremben:

Ceremóniamester: Balog József

15:00–15:30 A címzett Bori Imre c. könyvről Ilia Mihály, Ózer Ágnes és Berényi Emőke (a Forum Kiadó programja)

15:30–16: 00 A Typotex Kiadó programja

16:00–16:30 Térey Jánosra Peer Krisztián és Szilasi László emlékezik. A beszélgetésen bemutatják Térey Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba c. kötetét (a Jelenkor-Libri programja)

16:45–17:15 Tandori Dezsőre Fried István, Marno János és Tóth Ákos emlékezik.

17:15–17:45 Marno János József Attila-díjas költővel Tóth Ákos és Orcsik Roland beszélget (a Tiszatáj programja)

------------------------------------------

Helyszín: Grand Café (Szeged, Deák Ferenc u. 18.)

19:00–20:30 Végel László Kossuth-díjas íróval a Temetetlen múltunk c. önéletrajzi regényéről Virág Zoltán beszélget (a Noran Libro Kiadó programja)

 

 

 

ÉLETTÖRTÉNET ÉS EMLÉKEZET

a III. Magyar Könyvkiadók Napjának programja a Klebelsberg Könyvtárban

2019. október 2. szerda

 

 

Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár (Szeged, Ady tér 10.), Aud.Min.

10:00–11:00 Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek - Sághy Miklós Az irodalomra közelítő kamera c. kötetének bemutatója. A szerzővel Hódosy Annamária beszélget. (a Kalligram Kiadó programja)

11:00–12:00 Hévizi Ottó A Liget, a Sétány, a Csarnok és a Kert - A filozófia színterei című kötetének bemutatója. A szerzővel Czeglédi András beszélget. (Az MTA BTK Filozófiai Intézete és a Kalligram Kiadó programja)

14:00–15:00 Az emlékezet katedrálisa – Kokas Károly előadása a digitális emlékezetről.

 

-------------------------------------
Helyszín: Szeged, Hattyas sor 10. (Topolya)

16:00–17:30 Írók – Filozófusok futballmeccs 4. Esterházy Péter emlékére

Játékvezető: Sándor Ákos, Klebelsberg Könyvtár

Kezdőrúgás: Prof. Dr. Gyenge Zoltán, SZTE BTK dékán

Főszponzor: Minarik Ede

Írók csapata: Balázs Mihály (szöv. kap.), Szilasi (csapatkapitány), Orcsik, Takáts, Balog I, Balog II, Fazekas, Jónás, Virág, Török, Patócs, Kollár, Czakó

Filozófusok csapata: Weiss János (szöv. kap.), Laczkó (csapatkapitány), Simon, Szendi, Losoncz, Tóth, Aradi, Török-Szabó, Gyenes, Váradi, Ullmann, Czeglédi, Pavlovits

 

------------------------------

Helyszín: Grand Café (Szeged, Deák Ferenc u. 18.)

18:00–19:30 Írók – Filozófusok felolvasóest 4. Esterházy Péter emlékére

Az est védnökei: Ilia Mihály és Vajda Mihály

Ceremóniamester: Balog József

Felolvasnak: Bencsik Orsolya, Mesterházi Mónika, Orcsik Roland, Czeglédi András, Laczkó Sándor, Hévizi Ottó

20:00–21:30 Mesterházi Mónika József Attila-díjas költővel, műfordítóval Evidenciák. Esszék versekről és költőkről c. esszékötetéről Szabó Gábor beszélget (a Műút programja)

 

A rendezvény támogatói: SZTE BTK, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Magyar Filozófiai Társaság, Grand Café, valamint a kiadók.

 

Az Őszi Kulturális Fesztivál programja.

 

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/2341869349182587/