DSC_8958sz

Az SZTE a legkiválóbb magyar egyetem a legújabb nemzetközi rangsorban!

r elérhetőek a 2020-as nemeztközi és hazai felsőoktatási rangsorok. Ezek alapján továbbra is a lehető legjobban választ az, aki az SZTE-re felvételezik, majd ott szerez diplomát, hiszen idén is a hazai egyetemek élvonalában szerepel a Szegedi Tudományegyetem.


A 2020-as nemzetközi QS listán (QS World University Rankings) a legkiválóbb magyarországi egyetem a szegedi lett: az 500-510. helyet érdemelte ki. A világ legjobb felsőoktatási intézményeit értékelő listára eleve csak hat magyarországi egyetem került fel, ezek között a legjobbként az SZTE megelőzi a 601–650. helyen szereplő Debreceni Egyetemet, és a 651–700. helyen szereplő ELTE-t. Az SZTE 2012 óta folyamatosan a legmagasabban jegyzett, a magyar képzések legjobbikát nyújtó magyar intézmény, idén a Világszintű Hallgatói Elégedettségi Díjat is megkapta. Magas pontszámokat ért el a következő területeken: karrierfejletszés, tanár-diák kapcsolat, diákok életminősége, összesített elégedettség, valamint diákok sokszínűsége.


A magyarországi friss felmérés is hasonló eredményt mutat, hiszen az ELTE mellett az SZTE vezeti a HVG legújabb felsőoktatási rangsorát, míg a harmadik helyen a BME teljesített. A top három intézményt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint holtversenyben a Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem követi. Az SZTE tehát nemcsak a vidéki egyetemek között számít a legjobbnak, hanem egy kivétellel az összes budapesti intézményt a háta mögött hagyja. Kiemelkedően jó karnak számít a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar is.


A HVG összesített rangsora, akárcsak a korábbi években, úgy idén is az oktatói és hallgatói alrangsorok alapján áll össze, és többek között olyan szempontokat vesz figyelembe, mint az elsőhelyes jelentkezők száma, a felvettek pontátlaga, a nyelvvizsgával felvettek aránya, a tanulmányi versenyen helyezettek száma, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és arámya, az egy (tudományos fokozattal rendelkező) oktatóra jutó hallgatók száma, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók aránya – olvasható az edulaine.hu oldalon.