1170x520

Hagyománytisztelet és kritikus gondolkodás – kreativitás és értéktudatosság

Sikeres életpályát kínál az SZTE BTK


Több százan voltak kíváncsiak az egész országból és a határon túlról az SZTE BTK második nyílt napjára.

 

DSCN06052018. január 27-én szervezte meg második nyílt napját a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara. A rendezvénynek az Ady téri épület második emeleti folyosója és a fontos történelmi helyszínnek számító Auditórium Maximum adott otthont. Utóbbi a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége 1956. október 16-ai megalakulásának, tehát a diáklázadásoknak és a forradalom szellemi kirobbantásának nyújtott teret. Erről a tényről és szellemi örökségről, hagyománytiszteletről és történelmi jelentőségről dr. Sándor Klára általános dékánhelyettes, a Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék vezetője a végzős középiskolásokat és szüleiket megszólító köszöntőbeszédében is beszámolt.



DSCN07140A közel 3000 hallgatóval rendelkező egyetem délelőtt 9 órától várta és fogadta a még felvételi előtt álló, leendő polgárait. A diákok a szegedi bölcsészkar arculatának a megismerése mellett 24 szakos tájékoztató standnál érdeklődhettek a felvételi körülményekről, az alapképzésben választható szakok specifikumairól, az újdonságokkal együtt a szegedi bölcsészkar által nyújtott, nagy múlttal, tradícióval rendelkező képzésekről is. A Kar külön programokkal is készült: dr. Kothencz Mihálynak, a Tanulmányi Osztály vezetőjének központi tájékoztató előadását többek között a BA-szakokról készített, vicces, hangulatos kisfilmek vetítése, dr. Glässer Norbert, a Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszék adjunktusának és Répás Alex hallgatónak a reprezentációja, illetve a kar hallgatóinak (akik nem mellesleg a Szeged Slam Poetry tagjai is) slammelése előzött meg.


DSCN07570 DSCN0642


DSCN0663_2Gömöri Eszter a bölcsészkar sztereotípiáit forgatta ki és mutatta meg a pszichológia szak szépségeit, Nagy Sándor a latin nyelv ismeretének hasznosságát domborította ki a Harry Potter átkok és varázslások, valamint a Tinder világának beemelésével, Sípos László pedig a történész szakba való bevezetés mellett alternatív történelmi kurzusokat sorolt fel.

Sándor Klára nemcsak a szegedi bölcsészkar tudás-, teljesítmény- és tradíciótiszteletét, hanem a kritikus gondolkodásra való nevelést, a kreativitást és nyitottságot, de ezzel együtt az értéktudatosságot és európai szemléletet hangsúlyozta. Köszöntőbeszédéből emellett az is kiderült, hogy az egyetemi rangsorok alapján a bölcsészkarok között az SZTE BTK a legelső, így a lehető legjobb választásnak tekinthető, hiszen a nemzetközi tudományosság szempontjából is kiválóan teljesít.


DSCN0753

Hogy megéri a karnak a hallgatójának lenni, hogy megéri a karon diplomázni, a délben kezdődő kerekasztal-beszélgetésen számoltak be a nagyközönség előtt az egyetem sikeres, volt hallgatói, fiatal kutatók és jelenleg az intézmény munkatársai: Apjok Vivien, az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola doktorandusza, néprajzkutató, táncantropológus, Bencsik Orsolya, a Filozófia Tanszék tudományos munkatársa, Horváth Péter-díjas író, dr. Illés Imre Áron, az Ókortörténeti Tanszék Hahn István-emlékdíjas adjunktusa, dr. Mihalik Árpád, a Szociál- és Fejlődéspszichológiai Tanszék tanársegédje, dr. Tamás Ágnes, a Történeti Intézet Modernkori Magyar Történeti Tanszékének tudományos munkatársa és Váraljai Anna, a Filozófia Tanszék tanársegédje, művészettörténész.

DSCN0721Skype-os közvetítéssel dr. Gellérfi Gergő, a Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék tanársegédje és dr. Vér Márton, jelenleg a Belin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities vendégkutatója, posztdoktori ösztöndíjasa is bekapcsolódtak a beszélgetésbe, akik Berlinből meséltek a szegedi egyetemhez, de Szeged városához fűződő emlékeikről, tapasztalataikról és karrierjük alakulásában betöltött, meghatározó szerepükről.


Az információgazdag, tartalmas programokat nyújtó bölcsészkari nyílt nap végül épülettúrával zárult, melynek során dr. Jancsó Katalin, a Hispanisztika Tanszék adjunktusa és Glässer Norbert, valamint El-Shami Mona és Répás Alex BTK-s hallgatók az Ady téri épület titkos zugaiba, múltjába és jelenébe, tanszéki műhelymunkáiba, kiállításaiba vezették be az érdeklődőket, ezáltal is felmutatva a tartalmas diákélet és az egyetemi közösséghez való tartozás különböző lehetőségeit.


További fényképek a nyílt napról: https://www.facebook.com/sztebtk.bagolyposta/

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)