Friss hírek

1 [2] 3 4 (5)> (6)>| 
2023. október 10.

Július elejéig pályázhattak a Szegedi Tudományegyetem hallgatói a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjra, az egyik legnívósabb támogatási formára. Az SZTE hallgatói közül 98-an nyerték el az ösztöndíjat, közülük tizenhatan a BTK hallgatói. Az ösztöndíj, az elismerésen felül, 10 hónapra nyújt anyagi támogatást a kiváló teljesítmény fenntartására. Az okleveleket szeptember 27-én ünnepélyes keretek között adta át a kari vezetőség a díjazottaknak.

2023. október 09.

Sorozatunkban a 94. Ünnepi Könyvhéten elhangzott előadások tudósításait adjuk közre, amelyeknek főszereplői egykori szegedi bölcsész hallgatók. A beszámolókat Újszászi Ilona, az SZTE Sajtó munkatársa készítette.


Olvasásnépszerűsítés a (mű)fordítók tapasztalatával? Igen! A könyvkiadásban „háttérmunkás” fordítót is reflektorfénybe állította a 94. Ünnepi Könyvhéten a Szegedi Tudományegyetem több programja is. Nagy Gergellyel, az SZTE angol tanszékén 17 éven át oktató, a szegedi egyetem angol-ógörög szakján diplomázó műfordítóval a Tömörkény gimnáziumban Benkő Imola Orsolya tanárnő vendégeként, tizedik évfolyamosainak rendhagyó tanóráján, s aztán az SZTE Klebelsberg Könyvtárban beszélgettünk.

2023. október 03.

Az induktív gondolkodás a fő kutatási területe Dr. Pásztor Attilának, aki 2023-ban az SZTE Neveléstudományi Intézet egyetemi adjunktusaként elnyerte a Bolyai-ösztöndíjat, valamint a Bolyai+ kutatói ösztöndíjat is. Munkatársaival olyan online feladatsorokat fejlesztenek, amelyek segítik a tanulók személyre szóló fejlesztését.

2023. szeptember 26.

Az SZTE BTK – hagyományainak megfelelően – díszoklevelet adományozott a 65, 60 és 50 éve végzett bölcsészkari hallgatóknak. A szeptember 16-i eseményen, amelynek a történelmileg is jelentős Auditorium Maximum adott helyet, negyvenöten vették át díszoklevelüket családtagjaik, barátaik körében.

2023. szeptember 26.

A Szegedi Tudományegyetem felkerült a QS legkiválóbb európai egyetemeket vizsgáló új rangsorára. Az idén először összeállított listán Közép-Európában a 11., Európában a 242. helyen végzett az SZTE. A hazai mezőnyben a három legjobb magyarországi egyetem között végzett.

2023. szeptember 25.

Építészet, gasztronómia, képzőművészet, művészetterápia – csak néhány terület, amelynek képviselői érdekes programkavalkáddal készülnek a Szeged Design Week alkalmából 2023. október 5-15. között. Szeged partnervárosként pályázta meg a lehetőséget a Budapest Design Week regionális helyszíneként Dr. Váraljai Anna művészettörténész, a SZTE BTK adjunktusa, valamint a design-és művészetmendzsment mesterszak hallgatói, Kőrösi Kíra és Nagy Petra kezdeményezésére. A sikeres pályázat nyomán idén először rendezik meg városunkban a kreatív mustrát.

2023. szeptember 19.

Irodalmi és fotópályázatot hirdet az SZTE BTK a VII. Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvénye alkalmából, amelyet a kar október 18-19-én rendez meg a Café Radnótiban. A rendezvényen nyolc beszélgetésen és két esti rendezvényen vehetnek részt a hallgatók – a teljes program ide kattintva elérhető. A kapcsolódó irodalmi pályázatra a BTK-s hallgatók, míg a fotópályázatra a kari hallgatók, oktatók és dolgozók pályamunkáit is várjuk.

2023. szeptember 19.

A már többéves hagyományra visszatekintő rendezvényen két nap alatt nyolc könyvkiadó mutatkozik be egy-egy kötettel: az eseménnyel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy egy bölcsészkar nem létezhet könyvkiadók nélkül, hiszen oktatóink, hallgatóink egyszerre könyvek szerzői, olvasói, értelmezői. Lesz szó szépirodalomról és szaktudományról, változó könyvkiadási trendekről, fantáziáról és a valóság megértéséről, a múltról és a jövőről. Bemutatkoznak a Helikon, L’Harmattan, Kalligram, Napvilág, Gabo, Typotex, Magvető, Jelenkor Kiadó kötetei. Mindezt kiegészíti két színes esti program: egy felolvasóest, ahol egészen friss, a távolság hívószóra született, még könyv előtti szövegeket hallhatunk íróktól és filozófusoktól, és pécsi egyetemi kollégánk, egyben a 30Y zenekar énekes-dalszerzőjének, Beck Zoltánnak a szerzői estje.


A programok minden érdeklődő számára díjmentesen látogathatók!


BTK-s hallgatóinknak, oktatóinknak és dolgozóinknak két kategóriában pályázatokat hirdettünk az eseményhez kapcsolódóan. Ezek leírása itt olvasható.

2023. szeptember 18.

A Szegedi Tudományegyetemen elindult a 2024-es felvételi eljáráshoz fejlesztett pontszámító kalkulátor: https://pontkalkulator.szte.hu/ A szegedi egyetem a tavalyi évben kezdte meg a pontkalkulátor fejlesztését, melynek segítségével a pontszámítás összetett rendszerében pár kattintással kiszámolhatja a felvételiző, hogy tanulmányi eredményei alapján mennyi felvételi pontra számíthat 2024-ben, amennyiben az SZTE-re adja be a jelentkezését.

2023. szeptember 18.

Sorozatunkban a 94. Ünnepi Könyvhéten elhangzott előadások tudósításait adjuk közre, amelyeknek főszereplői egykori szegedi bölcsész hallgatók. A beszámolókat Újszászi Ilona, az SZTE Sajtó munkatársa készítette.

2023. szeptember 15.

Ebben a félévben négy beszélgetésben leszünk kíváncsiak arra, mit is jelent a rokonság, ha színpadra kerül, és rokoni összefonódást jelent; hogyan lesz izgalmas olvasmány és történeti forrás egy szingli naplója 1938-1939-ből; miként értelmezhetőek Nyugat-Szibériában élő nyelvrokonaik esetében a családi, nemzetségi kapcsolatok; és hogyan bontakozik ki egy nagy sikerű, mai regényben egy 1944-ben örökbe fogadott kislány története.


A Radnóti-esték minden érdeklődő számára nyitottak és díjmentesen látogathatók!

2023. szeptember 11.

Dr. Csábi Eszter, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kognitív és Neuropszichológia Tanszék adjunktusa 2023-ban Mestertanár Aranyérem kitüntetésben részesült. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács által megalapított díjat azoknak a tanároknak ítélik oda, akik mentorokként évtizedek óta aktívan és eredményesen vesznek részt a tudományos diákköri munkában. Csábi Eszter fő oktatási és kutatási területe a kognitív pszichológia.

2023. szeptember 08.

Kétnapos nemzetközi konferenciát szervez az SZTE BTK Germán Filológiai Intézete „Fehlerannotierte Lernerkorpora des Deutschen: Methodologie und Empirie” címmel. A szeptember 22-23-i rendezvénybe bárki becsatlakozhat online, a szervezők (Modrián-Horváth Bernadett, Kappel Péter és Andreas Nolda) minden érdeklődőt szeretettel várnak.

2023. szeptember 07.

Háromnapos konferenciát szervez az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem szeptember 19. és 21. között, Budapesten, a Rumbach Zsinagógában. A konferencia az Entartete Kunst, azaz az „Elfajzott művészet” koncepciója köré épül. A téma Max Simon Nordau halálának 100. évfordulójához kapcsolódóan vált aktuálissá – a Magyarországon született, de élete nagy részét Franciaországban töltő, leginkább német nyelven publikáló filozófus, orvos, szépíró, újságíró legismertebb műve, az Entartung (1892) adta ugyanis az alapját a hitleri Németországban megjelenő folytatásnak, az „Elfajzott művészet” fogalomnak és a hírhedt kiállítássorozatnak.

2023. szeptember 06.

Együttműködési megállapodást írt alá Dr. David Preston igazgató (Student Experience, School of Law and Social Sciences), a londoni Royal Holloway egyetem képviseletében, és Prof. Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja. Az egyezmény értelmében, elsőként 2024 nyarán, tíz BTK-s diák utazhat majd Londonba, hogy részt vegyen egy egyhetes nyári egyetemen, míg a következő héten tíz angol tanuló érkezik majd Szegedre ugyanezzel a céllal.

2023. szeptember 05.

Baka István költő és műfordító születésének 75. évfordulója alkalmából emléknapot szerveznek Szegeden. Az 1995-ben elhunyt költő tiszteletére rendezett ünnepségre szeptember 20-án, 17 órától, a Tiszatáj szegedi szerkesztőségében kerül sor.

2023. szeptember 01.

2023. szeptember 4-16. között teljesíthető a jövőbeni munkaerőpiaci elhelyezkedés sikerét és a felsőoktatásban megszerzett tudás jövőállóságát támogató „Karrierépítés összegyetemi kurzus”. A kurzus célja, személyre szabott fejlesztési javaslatokat adni a hallgatóknak, akik a teljesítéséért 1 kreditet kapnak. Helyszín: TIK számítógépes kabinet.

2023. augusztus 30.

Hamarosan 50. kötetéhez érkezik a magyar történeti forráskiadás eposzi vállalkozása, az 55 ezer XIV. századi okirat feldolgozását célul tűző Anjou-kori oklevéltár. A Kristó Gyula akadémikus (1939-2004) által alapított projekt jelenlegi vezetője, Dr. Almási Tibor középkortörténész egyetemi docens (SZTE) 40 éve dolgozik az Anjou oklevelek kiadásán. Eközben seregnyi történelmi ismerőse lett, életsorsok ezreibe látott bele, és olyan közel érzi magához a kort, mintha egyenesen neki diktálta volna ama 750 évvel ezelőtti végrendelkező, hogy kire is hagyja a kamrájában lógó oldal szalonnát. Az oklevelekből történetek rajzolódtak ki, azokból pedig egy olyan ország képe állt össze számára, amely több mint 20 évnyi széthúzás után végre hagyta munkálkodni az embereket, és így találta meg a gazdagodás útját.

2023. augusztus 30.

József Attila Tiszta szívvel című versére erdélyi cigány népdalok hatottak, amelyeket a költő a szegedi egyetem hallgatójaként Herrmann Antal néprajzi gyűjtésében olvashatott 1924-25-ben. A Herrmann-hagyatékot ma az SZTE Klebelsberg Könyvtár őrzi, a dalokra az egyetemalapító kolozsvári néprajzkutató kiadatlan cigányfolklór-gyűjtésében talált rá Dr. Kelemen Zoltán irodalomtörténész, az SZTE Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének docense. Az irodalomkutató a Neohelicon folyóirat 50 éves évfordulóján rendezett nemzetközi komparatisztikai konferencián adta elő új tanulmánya megállapításait.

2023. augusztus 30.

Megjelent a Shanghai Ranking friss Academic Ranking of World Universities világranglistája. A rangsorra mindössze négy magyar egyetem került fel, az SZTE világviszonylatban a 701-800. helyen végzett, ezzel a harmadik legjobb hazai eredményt érte el.

2023. augusztus 30.

Sorozatunkban a 94. Ünnepi Könyvhéten elhangzott előadások tudósításait adjuk közre, amelyeknek főszereplői egykori szegedi bölcsész hallgatók. A beszámolókat Újszászi Ilona, az SZTE Sajtó munkatársa készítette.


Megrögzött olvasóból lett (mese)író Löffler Zsuzsanna régész, a Szegedi Tudományegyetem egykori hallgatója, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa. Az elvarázsolt testvérek-sorozat első két és további három részéről, A napsugaras ház rejtélye című meseregényről, no meg íróvá válásáról árult el titkokat a szerző, akit Kosztolányi-Németh Marianna könyvtáros kérdezett a 94. Ünnepi Könyvhét szegedi egyetemi rendezvényén.

2023. augusztus 29.

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara 2023 őszén is várja mindazokat a szegedieket, Szeged környékén élőket, akik úgy gondolják, hogy tanulni, művelődni, a világ minél több részletét megismerni sose késő. Mi is így gondoljuk!

 

Ennek jegyében indítottuk el 2016 őszén a Bölcsész Szabadegyetemet, amelynek keretében számos egyetemi kurzust megnyitunk az érdeklődő idősebbek és fiatalabbak, középiskolások, középkorúak, nyugdíjasok előtt.

2023. augusztus 29.

Van okunk a büszkeségre: augusztus 30-a és szeptember 1-je között rekordszámú résztvevővel, tizedik alkalommal rendezi meg a Sapiens Ubique Civis PhD Student and Young Scholar Conference on Classics and the Reception of Antiquity elnevezésű konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszéke. A konferencia nevében szereplő rövid latin mondás, a Sapiens Ubique Civis – azaz: A művelt ember az egész világon otthon van – mintegy mottója konferenciánknak: arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a klasszikus ókorban gyökerező európai műveltség birtokosainak a világ minden táján otthont nyújt.

2023. augusztus 07.

A Szegedi Tudományegyetem a kreditekben való előrehaladás biztosítására, hallgatóbarát intézkedésként 2023. augusztus 21. és 28. között kedvezményes vizsgaidőszakot hirdet.

2023. augusztus 07.

A római városok élére választott tisztviselőknek maguknak kellett fizetniük egyes városi feladatokat, és még választási ígéreteiket is perben kérhették rajtuk számon, de egy ideig így is megérte. A rómaiak találták fel a klientúrát, a felszabadított rabszolgának éljeneznie kellett volt tulajdonosa választási gyűlésén, a korrupcióra külön kifejezésük volt, és büszkén viselték a spectabilis, eminentissimus, perfectissimus és hasonló címeket. Viszont a városok versengése miatt rendelet tiltotta, hogy egy 2000 fős római város tízezer fős színházat építsen.
Dr. Illés Imre Áron ókortörténész, az SZTE Ókortörténeti Tanszék adjunktusa a római városigazgatás forrásainak kutatásával nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia idei Bolyai János Kutatási Ösztöndíját.

2023. augusztus 02.

A Szegedi Tudományegyetem 10 kara, köztük a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar is hirdet pótfelvételit azok számára, akik nem jelentkeztek a 2023-as általános felsőoktatási felvételi eljárás során, vagy jelentkeztek, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. Az önköltséges képzések mellett államilag finanszírozott helyekre is lehet jelentkezni, augusztus 6-ig.

2023. augusztus 01.

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája Egyetemi Zenei, Vers- és Prózamondó, Gyermekvers és Mesepályázatot hirdet az egyetem nappali tagozatos és PhD-hallgatói számára.

2023. július 19.

A TIK Kongresszusi termében vették át okleveleiket azok az alap-, mester- és osztatlan képzéses, valamint szakirányú továbbképzésen tanuló hallgatók, akik 2023 tavaszán sikeres záróvizsgát tettek. Az idei szemeszterben összesen 759-en abszolválták egyetemi tanulmányaikat, a BTK július 9-i diplomaosztóján négy turnusban mintegy 600 hallgató vette kézhez ünnepélyes keretek között oklevelét.

2023. július 19.

Az alábbiakban az SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájának felhívása olvasható, magyar és angol nyelven. További információk elérhetők a konferencia honlapján.

2023. július 19.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hungarológiai Központja 2001 óta immár 23. alkalommal hívja egy élettel teli nyári egyetemre azokat a külföldieket, akik szeretnék elmélyíteni tudásukat a magyar nyelv és kultúra területén. Az idei évben július 16. és augusztus 12. között rendezik meg a különleges egyetemi kurzust.

2023. július 19.

Zsámboki Dóra, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, magyar-történelem osztatlan tanárképző szakos hallgatójának az idei a harmadik olyan éve, amelyben önkéntesként munkát vállal a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Elmondása szerint, a nyári hónapokban amellett, hogy megtapasztalja milyen is egy sokrétű, többféle hivatást gyakorló közösség részesének lenni, maga is hozzátehet Szeged kulturális életéhez egy kicsit.

2023. július 19.

Bizonyára már nagyon sokan izgulnak azon, hogy megkezdhetik-e tanulmányaikat szeptemberben a Szegedi Tudományegyetemen. A ponthatárok kihirdetését július 26-án tartják, amit az SZTE szokásához híven idén is fergeteges Pont Ott Partival ünnepel. Fellép a Honeybeast, a Hűvös és a Blues 4 You Band is.

2023. július 18.

Sorozatunkban a 94. Ünnepi Könyvhéten elhangzott előadások tudósításait adjuk közre, amelyeknek főszereplői egykori szegedi bölcsész hallgatók. A beszámolókat Újszászi Ilona, az SZTE Sajtó munkatársa készítette.


Zenés irodalmi sorozat a Ráolvasás. A Grand Cafe műfajteremtő estjén, a 94. Ünnepi Könyvhéten a szegedi József Attila Tudományegyetem egykori bölcsész hallgatója, Szijj Ferenc legújabb verskötete, a Ritka események és a költő teremtette világ került fókuszba. A Szegedre ritkán látogató szerzővel 2023. június 9-én Mikola Gyöngyi irodalomtörténész, az SZTE BTK Orosz Filológiai Tanszék munkatársa beszélgetett. E „ritka esemény” összefoglalóját „ráolvasóként” Szijj-idézetekkel tűzdelve adjuk közre.

2023. július 03.

A Szegedi Tudományegyetemen a 2022/2023-as tanév tavaszi félévének végén 17 habilitált és 123 PhD doktori címet szerzett hallgatót avattak. Az eseménynek a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont, 2023. június 30-án, ahol összesen 140-en vehették át oklevelüket.

2023. július 03.

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács kétévenként hirdeti meg a Mestertanár Aranyérem pályázatot. A kitüntetést azok az oktatók kaphatják meg, akik legalább tíz éve dolgoznak a diákkörökben, és kiváló eredményeket érnek el az OTDK versenyein.

2023. június 30.

A 2022/23-as tanévben a Szegedi Tudományegyetemen mintegy 120 egyetemi polgár korábbi időszakban nyújtott teljesítményét ismerték el vezetői megbízással, új munkaköri vagy kitüntető cím adományozásával, díszoklevéllel. A humánpolitikai átadónak a Rektori Hivatal díszterme adott otthont, 2023. június 29-én. Az elismeréseket Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja adta át.

2023. június 30.

A következő félévtől az SZTE doktoranduszai 40.000 forinttal több ösztöndíjat kaphatnak és 200 PhD-hallgató részesül majd kiválósági doktori ösztöndíjban.

2023. június 29.

Prof. Dr. Csapó Benőt családja és hozzátartozói mellett a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének és Neveléstudományi Doktori Iskolájának munkatársai, szerzőtársai, kollégái, pályatársai, barátai is gyászolják. A neveléstudományi kutatások fejlődését alapvetően meghatározó, széles körben hivatkozott tanulmányai, könyvei, gondolatai, értékrendje velünk maradnak, emlékét szeretettel és tisztelettel megőrizzük. Isten nyugosztalja Professzor Urat, nyugodj békében, Benő!

2023. június 28.

A legjobb magyar egyetemként végzett a Szegedi Tudományegyetem a Quacquarelli Symonds (QS) frissen megjelent világranglistáján. Az idei értékeléshez a brit cég több változtatást is eszközölt rangsorolási gyakorlatán: új szempontokat vezetett be és módosította egyes indikátorai súlyozását. Az SZTE idén 601-610. helyen végzett a ranglistán, amelyre a Tisza-parti universitas mellett tíz magyar intézmény került fel.

2023. június 28.

Hatodik alkalommal, július 2 és 5. között, rendezi meg karunk Angol Tanszéke az Eastern & Western Traditions of European Iconology elnevezésű, ezúttal a „Theatrum Mundi” alcímet viselő nemzetközi konferenciát, a BTK Kari Konferenciatermében. A konferencia előadói a színház verbális és vizuális megjelenítéseit, valamint a színházhoz kötődő kulturális szimbolizációkat járják körül a művészetekben és az irodalomban.

2023. június 27.

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, becsülték és szerették, hogy Csapó Benő professzor, a hazai és nemzetközi neveléstudományi kutatás és tanárképzés egyik legkiemelkedőbb képviselője 70 éves korában, 2023. június 26-án elhunyt.

2023. június 16.

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) ösztöndíjasait köszöntötték 2023. június 13-án a Szegedi Tudományegyetemen. Idén 322 hallgató részesült elismerésben.

2023. június 16.

A pedagógusokat minden év júniusának első vasárnapján ünnepeljük, idén ez június 4-re esett. Az FDSZ BTK szervezésében június 7-én köszöntöttük oktatóinkat és a nem oktató dolgozókat az Auditorium Maximumban.

2023. június 15.

Idén is megmérettethették magukat azok, akik rendszeresen sportolnak, az SZTE Alma Mater Lépjük meg! kihívásán. A próbatétel célja az volt, hogy a résztvevők különböző mozgásformákkal kilométereket gyűjtsenek. A nyolc héten át zajló versenyben Smith Rita, karunk Dékáni Hivatalának munkatársa az első helyen végzett: 1703,64 letekert kilométerével ugyanis lekörözte a női kerékpározás kategóriájában induló többi versenyzőt. A kihívás kapcsán beszélgettünk vele.

2023. június 14.

Kimagasló tanulmányi, művészi vagy sport eredményéért Talent és Vállalati Ösztöndíjban részesült, illetve elismerő oklevelet vehetett át a Szegedi Tudományegyetem 156 hallgatója a Rektori Hivatal Dísztermében, közülük huszonheten karunk hallgatói voltak. A díjátadó ünnepségen a Szegedi Tehetséggondozó Tanács mintegy 8 millió forint összértékű támogatást adott át.

2023. június 12.

Középiskolásoknak szóló bulink a dél-alföldi régió legnagyobb érettségi utáni eseménye. Viszont nem csak a szórakozásé lesz a főszerep, hiszen jövő és karrierépítés céljából, izgalmas SZTE-s sikersztorikat is meghallgathatnak a diákok június 30-án, az IH Rendezvényközpontban.

2023. június 12.

Június első hétvégéjén két országos versmondó versenyt is rendeztek, és mindkét eseményen rangos díjakat kaptak a Szegedi Tudományegyetem hallgatói.

2023. június 12.

Több mint ötven éve oktat, hét éve professor emeritusként, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészeti- és Társadalomtudományi Karon, ahol nemcsak végignézte, de maga is tevőlegesen átélte az oktatás folyamatos átalakulását, fejlődését. Kutatóként hat könyve, közülük egy társszerzőkkel, nagyszámú hosszabb tanulmánya, valamint szerkesztett kötete jelent meg, többségében idegen nyelven, német és osztrák kiadóknál. Dr. Csúri Károlyt, az SZTE BTK Germán Filológiai Intézet Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszékének alapítóját és nyugalmazott tanárát, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát március 15-e alkalmából Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesítették.

2023. június 08.

Az SZTE Finnugor Nyelvtudományi Tanszéke látta vendégül a hazai finnugrisztikai kutatóhelyek munkatársait és hallgatóit, június 2-3-án, a 35. Finnugor Szeminárium keretében. Az évente megrendezett konferencia 1989 óta létezik, csak a helyszínek cserélődnek évről évre kisebb-nagyobb rendszerességgel. Szeged utoljára 2017-ben adott otthont az eseménynek, összességében pedig immár a hatodik alkalommal.

2023. június 02.

Bálint Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem BTK magyar-dráma- és színházismeret szakos végzős hallgatója tavasszal elnyerte az OTDK Színháztudomány tagozatának első díját Az emberi test és a báb kapcsolata - variációk a bábra című tanulmányával (témavezetői Dr. Kérchy Vera egyetemi docens és Dr. Jászay Tamás egyetemi adjunktus, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék munkatársai voltak). A bábos érzelmei megjelennek-e a bábon? Megszabadulhat-e a báb a dróton rángatottság sztereotípiáitól? Bálint Zsófia válaszol.

1 [2] 3 4 (5)> (6)>| 

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)