Oktatóink beszámolója az SZTE Innovációs Díjjal kitüntetett kutatásukról


Az egyetem 2021-ben is meghirdette az Innovációs Díj elnyerésére vonatkozó pályázatát, amelyre öt kategóriában lehetett pályamunkát benyújtani. Dr. Volosin Márta és Dr. Palatinus Zsolt, a Pszichológiai Intézet Kognitív- és Neuropszichológiai Tanszékének oktatói, annak a kutatócsoportnak a tagjai, amely idén a „Leginnovatívabb kutatómunkáért a bölcsészettudományok és társadalomtudományok területén” elnevezésű kategória díjazottja lett.


A nyertes kutatás címe: „A technológia elfogadás új generációs megközelítése önvezető technológiák vonatkozásában: in situ fiziológiai mérési módszertan a fogyasztói élmény közvetlen meghatározására”.


A multi- és interdiszciplináris kutatómunka az SZTE két kara, a BTK és a GTK szoros együttműködésében jött létre. Az öt fős kutatócsoportban a Gazdaságtudományi Kart Dr. Lukovics Miklós, Dr. Majó-Petri Zoltán és Dr. Prónay Szabolcs képviselték.


A kezdetekről, a kutatás fókuszpontjáról és újdonságáról Dr. Palatinus Zsolt számolt be nekünk:

„A dolog 2020 elején kezdődött, amikor Majó-Petri Zoltán és Lukovics Miklós vezetésével a GTK felkeresett bennünket és felvetették a közös kutatás kérdését. Azt szerették volna tudni, hogy az önvezető technológia elfogadását, jövőbeni használatának esélyét megcélzó hagyományosan kérdőíves módszertan mellé hozzá lehet-e illeszteni, olyan fiziológiai méréseket, amelyeket nem laborban, hanem in-situ, valódi járműben utazás közben rögzítünk. Mind az EEG, mind a szemmozgás mérés ma már hagyományos mérőeszköznek tekinthető laboratóriumi körülmények között, de valós helyzetekben meglehetősen új eljárásoknak számítanak külön-külön is. Mi ezeket az eszközöket "gyúrtuk egybe" egy társadalmi és pszichológiai kérdőíves módszerrel, mintegy teszt-kutatásként. Eredményeink biztatóak, egy már elfogadott Scientific Reports cikkünk van revízió alatt, néhány konferencián is megjelentünk és rendkívül hálásak vagyunk, hogy interdiszciplináris igyekezeteinket az SZTE egy ilyen szép díjjal ismerte el. A pontossághoz hozzátartozik, hogy a teljesítményünk közös munka volt és az öt díjazott mellett, mindkét tanszékről több munkatársunk is aktív szerepet vállalt. Közben ugyanezzel a projekttel egy OTKA pályázatot is nyertünk.”


Az SZTE Innovációs Díj célja az egyetem azon kutatóinak, valamint hallgatóinak támogatása, akik az egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet. Az OTKA pályázat nyertesei pedig évről évre olyan kutatók lehetnek, akik alapkutatási témájukat szeretnék továbbvinni, kiemelkedő publikációs tevékenységet folytatnak és tudományterületük nemzetközileg elismert szakértőiként tartják őket számon.


Oktatóinknak és a kutatócsoport munkatársainak ezúton is gratulálunk és sok sikert kívánunk a további munkához!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)