Non-invazív neuromodulátoros technikák és virtuálisvalóság-módszerek alkalmazása kognitív és affektív zavarokban

Must AnitaMust Anita


A mindennapi funkcióinkban a kognitív mechanizmusok szerepe vitathatatlan. A kognitív folyamatok a mindennapok részei - erre hosszan sorolhatnák a példákat: „mit kell vennem a boltba, melyik út a legrövidebb, milyen ruhát vegyek ebben az időjárásban” - meghatározva az egyén szubjektív és objektív életminőségét, szociális létét. A kognitív működések érintettsége depressziós zavarokban és post-stroke állapotokban is számottevő. A non-invazív neuromodulátoros technikák, így a transzkraniális mágneses stimuláció (TMS) és az egyenáram ingerlés (tDCS) ígéretes módszereknek imponálnak, úgy a hangulatzavar kezelésében, mint a kognitív funkciók javításában. Kutatásunkban ezen technikákat igyekszünk ötvözni virtuális valóság módszerekkel post-stroke kognitív és affektív rehabilitáció céljából. A páciensek affektív tüneteinek mérését, valamint komplex kognitív tesztelését a tíz ülésben zajló neuromodulátoros ingerlés előtt és után is végezzük. Reményeink szerint módszertani újításaink és kutatási eredményeink hasznosíthatók lesznek affektív terápia és kognitív rehabilitáció céljából.
Dr. Must Anita az SZTE BTK Pszichológia Intézet, Kognitív és Neuropszichológia Tanszékének habilitált egyetemi docense, pszichiáter és pszichiátriai rehabilitációs szakorvos, kognitív idegtudományból rendelkezik PhD fokozattal. Kutatási érdeklődése elsősorban neurokognitív funkciókra és azok eltéréseire irányul, pszichiátriai és neurológiai kórképekben.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.