Irodalom és filozófia határán

Időpont: 2020. november 4., 18 óra

 

Az előadás az ún. kisebbségi lét köztes voltából kiindulva nyitja meg azt a kérdést, hogy megjelenhet-e a filozófia az ún. Kisebbségi irodalomban. Ezt egy szlovákiai magyar költő, Tőzsér Árpád művein keresztül demonstrálja. Utána számba veszi azokat a lehetséges módozatokat, ahogyan a filozófia az irodalomban prezentálódik. Ez a rész képezi az előadás magvát, amelyből levonható a következtetés, vajon hova sorolható Tőzsér kísérlete.

 Meszaros_A.Mészáros András (Bélvata, 1949) nyugalmazott egyetemi tanár, az MTA külső tagja. Jelenleg a Szlovák Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének munkatársa. Fő kutatási területe a magyarországi, szűkebben véve a felső-magyarországi filozófia története, különös tekintettel az ún. iskolai filozófiára. Ebben a témakörben publikál magyarul és szlovákul. Eddigi utolsó könyve, a Széttartó párhuzamok 2014-ben jelent meg a Kalligram Kiadónál, az Egyidejűtlenségek egyidejűsége (szlovákul) című publikációját pedig a SZTA kiadója, a Veda jelentette meg 2018-ban. A Filozofia c. szlovák szakfolyóirat 2020/1. monotematikus számába, amelyik a jelenkori magyar filozófiatörténetírást mutatja be, ő írta a bevezető tanulmányt. Esetenként irodalomtörténeti és irodalomtudományi tanulmányokat is közöl.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

MTA doktora címet szerzett a BTK három oktatója: prof. dr. Hansági Ágnes, prof. dr. Bibok Károly és prof. dr. Hárs Endre. A hosszú és szigorú pályázási folyamat eredményeként idén 80 kutató vehette át a tanúsító oklevelet. Az új MTA doktorokat június 28-án köszöntötték az MTA Székház Dísztermében.