A világirodalom Mészöly szemével - Kafka, Camus, Beckett és García Márquez Mészöly Miklós művei felől olvasva

Időpont : 2021. április 7., 18 óraMeszoly_MiklosMészöly Miklós saját korának egyik legeurópaibb magyar írója volt. Műveit sokan külföldi divatok majmolásának, sznobok csemegéjének tekintették, ám a szellemi elzárkózás évtizedeiben azok ablakot nyitott a kortárs világirodalomra. Az előadáson áttekintjük, hogy Mészöly művei (prózája, esszéi, drámái) hogyan „olvassák” Kafkát, Camus-t, Beckettet, a nouveau roman-t, és – túl az európai horizonton – García Márquezt.

 

 Szollath_DavidSzolláth Dávid (Kecskemét, 1975) Déry Tibor-díjas irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének tudományos munkatársa. A pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem magyar szakán tanult, majd A kommunista aszketizmus esztétikája c. disszertációját ugyanitt védte meg. 2012-ig a PTE BTK oktatója, 2018-ig a Jelenkor folyóirat, jelenleg pedig a Literatura irodalomtudományi folyóirat szerkesztője. Részt vett James Joyce Ulyssesének új magyar fordításában. Fő kutatási területe Mészöly Miklós munkássága és a két világháború közti baloldali irodalom. Mészöly Miklós születésének 100. évfordulójára a Jelenkor Kiadónál jelent meg nagyszabású monográfiája az íróról, melyért Mészöly Miklós Emlékplakettel és Baumgarten-jutalommal tüntették ki. Mészöly életműsorozatának (Jelenkor Kiadó) szerkesztője. Rendszeres résztvevője az Élet és Irodalom „ÉS-Kvartett” elnevezésű könyvkritikai beszélgetéssorozatának. A Szépírók Társaságának tagja.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

044A0978_1024

Cafe Radnóti néven nyitotta meg kapuit október végén karunk új közösségi tere a szegediek és környékbeliek előtt, hivatalos átadójára pedig november 11-én került sor. A karunk volt magyar-francia szakos hallgatójáról, Radnóti Miklósról elnevezett kávézó számos irodalmi és művészeti rendezvénnyel várja az érdeklődőket, a BTK főépületében.