Móra Ferenc Szakkollégium

Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium Újszegeden, kertvárosi övezetben, árnyas platánfák között helyezkedik, jelenleg 275 kollégistának ad otthont. Elsősorban a Bölcsészettudományi Kar és a Természettudományi és Informatikai Kar, kisebb részben az Állam- és Jogtudományi Kar illetve a Gazdaságtudományi Kar hallgatói alkotják a kollégiumi közösséget.

A Móra Kollégium értékes tradíciója, hogy szellemi otthona kíván lenni az itt élő hallgatóknak. Kollégiumunkban évtizedek óta arra törekszünk, hogy a tudományos és kulturális élet kiválóságaival azokat a kérdéseket vitassuk meg, melyek az adott tudományterület és kulturális szegmens legkorszerűbb eredményeiről tudósítanak, és segítséget nyújthatnak egyre bonyolultabbá váló világunk megértéséhez.


A Móra Kollégium 2012 tavaszától a Szegedi Tudományegyetem szenátusi támogatásával szakkollégiumként működik. 2013 decemberétől az SZTE és a régió második minősített (akkreditált) szakkollégiumként az országos szakkollégiumi mozgalomban is fontos szerepet tölt be. Kiváló a kapcsolatunk több ismert szakkollégiummal (Rajk, Simonyi, Bibó, Biztonságpolitikai stb..), a velük kialakult együttműködést hallgatóink is megfelelően tudják kamatoztatni.


Mi a lényege a szakkollégiumnak, és miben adhat többet a Mórát választó hallgatóknak?


A szakkollégium hallgatói öntevékenységre építő, az egyetemi oktatást kiegészítő, esetenként azt meghaladó szakmai–közösségi szervezet. A szakkollégista többet vállal a szakmai munkából, de ez által többet is nyer.

A szakkollégiumi kurzusok indításával lehetőséget teremtünk kollégistáinknak, hogy egy-egy kreatív ötlet nyomán, szakmai önszerveződéssel maguk is beleszóljanak tanulmányaik alakításába. A kurzusok legtöbbször multi és interdiszciplinárisak, hasznos ismereteket közvetítenek, több esetben egyetemi óraként is felvehetők, tehát krediteket érnek. A szakkollégisták személyesen is megismerkedhetnek a tudományterületek mértékadó képviselőivel, az így szerzett ismeretek és kapcsolatok az egyetem elvégzését követően a munkaerőpiacon is előnyt jelentenek.


Szemeszterenként 15-16 kurzust indítunk, ebből legalább 7-et bölcsészhallgatóknak és természettudomány szakosoknak, de a közgazdászok és a jogászok számára is biztosítunk a tudományterületükhöz kapcsolódó kurzusokat, a tanár szakosoknak pedig pszichológiai tréningeket és mikrotanítást. Hallgatóink a kurzusok mellett 5-6 nyelvtanfolyam közül választhatnak. Az általunk szervezett konferenciákon (Móra Akadémia), illetve országos szakkollégiumi konferenciákon szorgalmazzuk és támogatjuk hallgatóink fellépését, a konferenciák anyagát kötetben is megjelentetjük. Hallgatóink számára félévente egy szakkollégiumi kurzus teljesítése kötelező.


Kifejezetten ajánljuk a szakkollégiumot azoknak, akik vevők az aktív közösségi életre, kulturális rendezvényekre, a családias légkörre, és jó hangulatú, baráti közösségekben építenék szakmai karrierjüket.


A Móra Kollégiumba várjuk azoknak az elsősorban államilag finanszírozott hallgatóknak a jelentkezését, akiknek a szakkollégiumi kurzusok és a kollégium gazdag közösségi, sport és kulturális programkínálata felkeltette érdeklődését.


Szegedi, illetve albérletes hallgatóknak is van módjuk a szakkollégium szakmai kurzusain, közösségi és kulturális rendezvényein részt venni, ehhez külső tagként kell jelentkezni a szakkollégiumba. A belső és külső tagság feltételeiről, a jelentkezés időpontjáról május végétől minden információ elérhető a kollégiumi honlapról (info@mora.u-szeged.hu), illetve személyesen is lehet érdeklődni a kollégiumban (Közép fasor 31-33).


Kollégiumi körülményeink


Kollégiumunk az árnyas platánsorok, ligetek övezte új-szegedi kertvárosban található.

Szobáink háromágyasak, két szoba között egy tanulóval, mely kiválóan ellátja egy nappali funkcióját is. A szobákhoz mosdó tartozik, mindenkinek van beépített szekrénye, könyvespolca, a tanulóban íróasztala. A középső részben nagyméretű hűtőszekrény található. Emeletenként felújított zuhanyozók, automata mosógépek, konyhák állnak a kollégisták rendelkezésére.

A Móra Kollégium számos közös helyiséggel rendelkezik. A kisebb-nagyobb termek, szobák, kabinetek lehetőséget nyújtanak a nyugodt tanulásra, a szabadidő változatos eltöltésére.

Az elmúlt években befejeződött a kollégium teljes felújítása. Esztétikusan kialakított, barátságos belső terek jellemzik a kollégiumot, a tágas, világos emeleti szintek más-más színvilágot képviselnek.

Számítógépparkkal, szélessávú hálózattal rendelkezünk. Minden lakószobában van internetes kapcsolat.


Közösségi tereink: emeleti tanulók, előadótermek, szakszemináriumok, folyóiratolvasó, (ahol a napilapok, folyóiratok többsége elérhető), 12 000 kötetes könyvtár, kollégiumi stúdió, ahonnan heti két alkalommal élő rádióadást sugárzunk, videotéka és kollégiumi mozi, jól felszerelt tornaterem szervezett foglalkozásokkal, árnyas fákkal övezett sportpályák, kollégiumi büfé és kávézó (borkóstolókkal, közös meccsnézéssel, különleges programokkal)).


Öntevékeny csoportjaink: kollégiumi stúdió, zenekar, rajz-kör, kórus, színpad, kollégiumi újság és rádió, Móra Könyvklub, filmklubok, néptánc, hastánc, kártya-kör, szerepjáték-kör, sportkörök (pilates, kettlebell és TRX, sakk, ping-pong, csocsó, aerobik, foci, kosár és röplabda, a sor további ötletek alapján tovább bővíthető).


Hagyományos rendezvényeink: elsőévesek fogadása, végzősök búcsúztatása, kirándulások, Kollégiumi Napok (Morgilla), Ki mit tud?, Öntevékeny csoportok éjszakája, Haloween Party és tökfaragó verseny, Kollégiumi Farsang, Advent, Mikulás, Karácsony, utószilveszter, kollégisták borai borverseny és kóstoló, pálinkamustra, Pincészetek borkóstolói, Süti- és tortasütő verseny, Íz emlékek hagyományőrző főzőverseny, filmklubok, Karközi Kollégiumi Sportnap, kollégiumi bulik, könnyűzenei és komolyzenei estek, koncertek, vetélkedők és sportversenyek, bajnokságok).

 

Ajánljuk mindenki szíves figyelmébe honlapunkat – www.mora.u-szeged.hu – különös tekintettel a Séta a Móra Kollégiumban című linket.