Újlatin nyelvek és kultúrák BA: francia szakirány; francia nyelv és kultúra tanára osztatlan szak; frankofónia a digitális korban specializáció

Regényből filmet, filmből regényt: Francia irodalom és film kapcsolata a XX. században
 

Időpont: 12:00-12:20

Terem: II. emelet, Nyelvi labor I

Előadó: Dr. Karácsonyi Judit

 

Az előadás irodalom és film kapcsolatának alakulását, az irodalmi művek alapján készített filmek és a filmek alapján készített irodalmi művek rövid történetét, jellemzőit, érdekességeit vizsgálja.

 

Kellemes kiruccanás a 19. századi turizmus?

 

Időpont: 12:30-12:50

Terem: II. emelet, Nyelvi labor I

Előadó: Mihályi Dorottya, doktorjelölt

 

A szervezett turista utak a 19. század második felében váltak igazán népszerűvé. Utazni akkor még nem volt annyira kényelmes, mint napjainkban, különösen távoli úticélok felé. Az előadás francia utazók leírásai alapján mutatja be, miként kell elképzelni egy pár hetes turista utat, milyen örömök és nehézségek vártak arra, aki a 19. század végén otthonát elhagyva nyári vakációra indult.

 

A belgaság dicsérete

 

Időpont: 13:00-13:20

Terem: II. emelet, Nyelvi labor I

Előadó: Dr. Farkas Ildikó

 

A Belgiumban mint az egyik frankofón országban tapasztalt furcsaságok, érdekességek gyűjteménye

 

Egy XVII. századi francia festő életművének rejtélyei

 

Időpont: 13:30-13:50

Terem: II. emelet, Nyelvi labor I

Előadó: Dr. Kovács Katalin

 

A XVII. században élt francia festő, Georges de La Tour munkássága közel háromszáz évig feledésbe merült, képeit más művészeknek tulajdonították. A festő életművét csak a XX. század elején fedezték fel. Az előadás a légy és a bolha motívumán keresztül Georges de La Tour néhány festményén vizsgálja az alig észrevehető részlet szerepét.

 


Tudj meg többet a szervező tanszékről/intézetről és a szakokról itt!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_35

Tavasszal is meghirdette az SZTE NKI Kulturális Irodája a Hallgatói Művészeti Versenyét, amelyre több kategóriában jelentkezhettek a tehetséges hallgatók: az eredményhirdetésen kiderült, a meghirdetettek közül majdnem minden kategóriában értek el helyezést BTK-s hallgatók is, nem egy esetben első helyen végeztek.


Néhány nappal később az ugyancsak az SZTE NKI által szervezett „A Szegedi Tudományegyetem és a Nobel-díj” alkotói pályázat díjkiosztójára is sor került, ahol az egyik első díjat szintén egy BTK-s hallgató kapta meg, személyesen Karikó Katalintól.