Néprajz BA

Gasztronómiai értékeink

 

Időpont: 12:00-12:20

Terem: Bálint Sándor terem

Előadó: Dr. Simon András

 

Az előadás néprajzi, kultúrtörténeti megközelítéssel szól a Kárpát-medence gasztronómiai értékeinek múltjáról és jelenéről. Szó lesz az egyes társadalmi rétegek táplálkozási gyakorlatáról, szokásairól, a táplálkozást meghatározó közösségi és egyéni tényezőkről, az alapanyagokról, a feldolgozás és tartósítás lehetőségeiről és az asztali etikettről.

„…mint könnyűlábú turista…” Hogyan válnak forrássá az elmúlt évszázadok utazási szokásai?

 

Időpont: 12:30-12:50

Terem: Bálint Sándor terem

Előadó: Dr. Glässer Norbert egyetemi docens

 

A 19-20 század utazási kultúrája jelentős társadalmi, technikai és infrastrukturális átalakuláson esett át. Az utazás és az útleírás egyúttal a belátható világon túlról származó ismeretek forrása lett. Ezek a szövegek azonban nem csupán a távoli helyek népeiről szóltak, hanem az itthon maradottak önképének formálásában is fontos szerepet játszottak. Az utazók az eltérőt, az egzotikust, a távolit akarták megismerni, amikor viszont erről írtak, saját társadalmuk kérdéseibe, látásmódjába helyezték azt vissza. Mit tudhatunk meg elődeinkről az útleírásaikból?


Tánc és térhasználat

 

Időpont: 13:00-13:20

Terem: Bálint Sándor terem

Előadó: Dr. Varga Sándor egyetemi adjunktus

 

A tánc és a tér egymáshoz szorosan köthető fogalmak. Rövid előadásomban azt szeretném bemutatni, hogy a táncos mozdulatokra hogyan hat a tér, illetve azt hogy egy-egy táncalkalom térhasználatában hogyan jelennek meg szimbolikus társadalmi szerepek

 

Tánc és turizmus

 

Időpont: 13:30-13:50

Terem: Bálint Sándor terem

Előadó: Dr. Apjok Vivien

 

Kapcsolódva Varga Sándor témájához, előadásomban arról beszélek, hogy a falusi, kifejezetten az erdélyi táncházas turizmus hogyan használja a lokális tereket, és hogy ezekben a terekben - a táncon keresztül - milyen módon jelennek meg a helyi közösség és a vendégek közötti kapcsolatok.

 

 

Tudj meg többet a szervező tanszékről/intézetről és a szak(ok)ról itt!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_32

Kasza Péter az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, az SZTE Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskola Neolatin Programjának vezetője, valamint az SZTE és az OSZK közreműködésével létrejött Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoport vezető kutatója. Magyar történelem Bécsből nézve - Wolfgang Lazius elfeledett történeti műve című akadémiai doktori értekezését 2023 szeptemberében védte meg. Kasza Péterrel az értekezés részleteiről, a tudományos pályájának kezdetéről, jelenlegi és jövőbeni kutatásairól és a tanításról beszélgettünk.