Tanszékünk

Kíváncsi vagy, hogy mitől finnugor nyelv a magyar? Érdekelnek a finnugor nyelvek és népek? Szeretnél uráli nyelveket tanulni? Foglalkoznál veszélyeztetett nyelvek dokumentációjával?


Ha valamelyik kérdésre IGEN a válaszod, akkor gyere a Finnugor Tanszékre, válassz egy kurzust vagy nyelvtanfolyamot, vagy akár specializáció, sőt finnugor MA szakot! Mit kínálunk?


Finnugor specializáció


Alapszakos BA-s hallgatók számára finnugor specializációt ajánlunk, ahol érdeklődésüket követve és tiszteletben tartva keresünk és kínálunk kutatási témákat, kurzusokat.


Finnugor MA


Önálló finnugor MA képzésünk négy féléves, melynek elvégzése során több uráli nyelvet is megtanulhatsz akár anyanyelvi lektortól, és felkészült tanárok irányításával foglalkozhatsz a nyelvészet különféle területeivel.


Oktatott nyelvek


A két nagy finnugor nyelvet, a finnt és az észtet anyanyelvi lektoroktól lehet elsajátítani. A "kis" nyelvek közül jelenleg az udmurtot tanítja anyanyelvi beszélő. Ráadásul Udmurtiába jó eséllyel lehet kijutni részképzésre. Ezen kívül ob-ugrisztikai és szamojéd kutatások folynak, közülük manysival és nganaszannal lehet a tanszéken foglalkozni - ezek inkább nyelvészeti, filológiai jellegű órák.


Szabadon választható nyelvi kurzusok


Akit a nyelvészet, az "egzotikusabb" nyelvek, kultúrák nem annyira érdekelnek, hanem például valamilyen gyakorlati céllal szeretne nyelvet tanulni, ő is jó helyen jár: rendszeresen hirdetünk szabadon választható kóddal finn és észt nyelvi kurzusokat.


Mire jó a finnugor képzés?


Végzett hallgatóink különböző cégeknél, a legkülönfélébb területeken állják meg a helyüket. De természetesen a képzés elsősorban arra jó, hogy finnugrisztikai ismereteket adjon: hallgatóink legkiválóbbjait az elmúlt években mindig felvették ösztöndíjas doktori képzésre.


Ösztöndíjak, nemzetközi kapcsolatok

ERASMUS kapcsolatok


Tanszékünknek számos külföldi egyetemmel van kapcsolata. Hallgatóink tanulhatnak Bécsben (Ausztria), Hamburgban, Münchenben (Németország), Tartuban (Észtország), Turkuban, Helsinkiben (Finnország) és Brnóban (Csehország). A jövőben lehetőség nyílik oroszországi egyetemeken is ERASMUS-ösztöndíjjal tanulni: kapcsolatunk van Izsevszkkel (Udmurtia), Szaranszkkal (Mordóvia), Hanti-Manyszijszkkal (Hanti- és Manysiföld) és Szentpétervárral.

Hallgatóink részt vesznek az elmúlt évek sikeres nemzetközi finnugor kurzusain az aktuális finnugor Winter School keretében, ahol hat egyetem finnugor szakos hallgatói együtt tanulhatnak a szakma legelismertebb tudósaitól Európa több egyetemén.


IFUSCO


Hallgatóink rendszeres részvevői a kétévente megrendezett ifjúsági finnugor kongresszusnak (IFUSCO), melyet felváltva rendezne meg valamely "finnugor" ország egyetemén.


Tehetséggondozás


Mivel a finnugor nem tömegképzés, sokkal nagyobb hangsúlyt tudunk fektetni az egyéni tehetséggondozásra. Egyénre szabott tematikát, a hallgató érdeklődésének megfelelő támavezetést biztosítunk. MA hallgatóink fejlődését tutori rendszerben irányítjuk, és terveink szerint az osztatlan tanárképzésben résztvevő hallgatók között is szeretnénk tehetséggondozást folytatni.


Doktori képzés


A diploma megszerzése után legjobb hallgatóink jó eséllyel jelentkeznek az egyetem nyelvészeti doktori iskolájának finnugor alprogramjába, mely Magyarország legrégebbi és ma is egyik legjelentősebb finnugor nyelvészeti PhD képzése. A doktori képzés után is jó eséllyel maradnak a pályán, s nem csak Magyarországon, hanem külföldön is.


Közösség


Kiváló hallgatóink legjobbjait Mikola-díjjal jutalmazzuk.


Bemutatkozó film


https://www.youtube.com/watch?v=Ff_6kryJZQ4


Kövess minket a Facebookon!


https://www.facebook.com/finnugor.szeged


Elérhetőségünk


SZTE Finnugor Nyelvtudományi Tanszék

6724 Szeged, Egyetem u. 2.