Nyito_20201112_Festo_MK

Stratégiai együttműködésben az SZTE Mérnöki Kar és a Festo Kft.

Az automatizálástechnikában vezető szerepet betöltő Festo Kft. és a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara – online, a digitalizációs lehetőségeket kihasználva – stratégiai megállapodást kötött.

A ’90-es évekre nyúlik vissza Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara, azon belül a Műszaki Intézet, illetve annak jogelődjei és a Festo Kft. együttműködése: az élelmiszeripari gépészmérnök hallgatók a Vezérléstechnika tantárgy gyakorlati részét a partnercég eszközein sajátították el. Az elmúlt évek eszközfejlesztése eredményeként a kft. további pneumatika, elektropneumatika készleteket, MPS állomást szerzett be, és lehetővé tette, hogy az SZTE MK mechatronikai mérnök, gépészmérnök és műszaki menedzser szakos hallgatói az ott megszerezhető tudással egyre inkább megfeleljenek a nagy iparvállalatok igényeinek.

 

A hazai piacon vezető szerepet tölt be a Festo Kft. az automatizálástechnikában a pneumatikus elemek és rendszerek, valamint az azokat kiegészítő elektronikus gyártmányok értékesítésében. A Festo cég Németországban három gyártó telephellyel rendelkezik, az egész világon további 34 országban vannak gyárai, közülük az egyik legnagyobb Magyarországon, Budapesten működik. Ez a Festo-AM Gyártó Kft., amely mint globális gyártóközpont a sűrítettlevegő-előkészítő egységek, vákuumtechnikai termékek és pneumatikai hengerek széles választékát állítja elő, részben saját műszaki tervezőközpontjának fejlesztései alapján.


MK_20201112_Festo

 

– A mai trendeknek megfelelően az egyetemi oktatás egyre közelebb kerül az elméleti tudás mellett a konkrét, az iparvállalatok által támasztott gyakorlati ismeretek átadásának irányába – beszélt a cégekkel való együttműködések fontosságáról Dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar dékánja.

 

Az SZTE Mérnöki Karon 100 fölött van azoknak a hallgatóknak a száma, akik részt vesznek a programban. Az oktatás a társadalmi szerepvállalás jegyében valósul meg, annak érdekében, hogy minél több magasan kvalifikált, komplex tudással rendelkező szakembert tudjunk átadni az iparnak, egyben sikeres életpálya- és karrierépítést biztosítani a hallgatók részére – beszélt az együttműködés kölcsönös előnyeiről Dr. Sárosi József, az SZTE Mérnöki Kar stratégiai és fejlesztési dékánhelyettese.

 

A németországi központú Festo céget 1925-ben alapították. Napjainkra olyan világméretű csoporttá fejlődött, amelyhez 61 önálló Festo vállalat tartozik, több mint 250 telephellyel. A Festo termékei és szolgáltatásai 176 országban vannak jelen. Szakterülete az automatizálástechnika, a pneumatikus és elektromos hajtástechnika, valamint az ipari automatizálástechnikai képzések és továbbképzések. A cég küldetése, hogy az automatizálástechnika vezető konszernje legyen, és vevőivel szoros partneri viszonyban, a legmagasabb színvonalú kompetenciával és szakértelemmel oldja meg a felmerülő feladatokat.

 

– Napjainkban iparközeli, gyakorlatközpontú oktatásra van szükség, ebben támogatja a Festo az egyetemi képzést. Ez még csak a kezdet, melynek első lépcsője az ipari elismerésre számot tartó igazolások beépítése az oktatásba. Innen tudunk majd közösen tovább építkezni – nyilatkozta Siszer Tamás, aki a Festo Didactic képviseletében volt jelen a 2020. november 12-i online térbe költöztetett megbeszélésen.

 

– Cégünk nemzetközi szinten mindig nagy hangsúlyt helyezett az oktatásra, ez az értékteremtő tevékenység teszi lehetővé az ipari fejlődést, a felemelkedést. Az Ipar 4.0, a digitalizáció a jelenben kezdődő, és a jövőben kiteljesedő technológia, ennek terjesztésében veszünk most részt közösen az SZTE Mérnöki Karral – vázolta az edukáció fontosságát Szövényi-Lux Márton, a Festo Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A stratégiai együttműködés célja, hogy versenyképes tudással lépjenek ki az egyetem kapuján az SZTE MK hallgatói, s ebben az edukációban a Festo Kft. is részt vesz: tanfolyammal, oktatási eszközökkel hozzá fog járulni a partnercég a szegedi egyetem mérnökhallgatói életpályájának kialakításához, a versenyképes szakképzettség megszerzéséhez.

 

SZTEinfo – Újvári Gréta


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Csoke_Mark_felveteliCsőke Márk- BTK, történelem

Harmadévesként már tapasztalatból mondhatom, hogy igaz a hír az egyetem színvonalas oktatásáról. Örülök, hogy ezt személyesen is megtapasztalhatom a történelem szakon. Az egyetemválasztás során fontos szempont volt az is, hogy a Szegedi Tudományegyetem közel van a szülőfalumhoz, és az, hogy sok ismerősöm is ide jelentkezett. Nagyon szeretek itt tanulni, mert Szeged nagyon szép és élhető város.


kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.




További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.