elodonto_nyito

Csongrád-Csanád megyei csapat is döntőbe jutott az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen

37 csapat mérte össze tudását a Szegedi Tudományegyetem IX. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének 2020. december 11-i elődöntőjében. A döntőbe hódmezővásárhelyi, budapesti, mátészalkai, kaposvári és debreceni csapatok jutottak be.

A koronavírus-járvány miatt rendhagyó módon online rendezték meg az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny megnyitóját és elődöntőjét 2020. december 11-én.

Az online megnyitón a versenyzőket és felkészítő tanáraikat elsőként az SZTE kancellárja, dr. Fendler Judit köszöntötte. Elmondta: a versenyző diákok számára az átlagosnál jóval több lehetőséget tartogat a jövő, hiszen a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen vesznek részt, vagyis elsősorban a természettudományok, azon belül a biológia, a kémia és a fizika terén rendelkeznek átlagon felüli képességekkel. Főként a biológusoktól, a kémikusoktól és a fizikusoktól várja a társadalom, hogy megoldást találjanak a fosszilis energiahordozók mielőbbi kiváltására; hogy kezelni tudják a klímaváltozás egyre kedvezőtlenebb hatásait; hogy megmentsenek kihalófélben lévő állat- és növényfajokat; hogy hatékony gyógyszereket fejlesszenek ki új, veszélyes kórokozók ellen.


- A természettudományos tehetség éppen ezért egyre fontosabb érték, amely nemcsak számos lehetőséget tartogat az egyéni érvényesülésre, hanem felelősséget is jelent a családunk, a lakókörnyezetünk, a hazánk vagy akár az egész emberiség iránt. Vagyis, akit a sors ilyen irányú tehetséggel áldott meg, az semmiképp ne hagyja kárba veszni – mondta a szegedi egyetem kancellárja.

Prof. Dr. Dux László, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet egyetemi tanára, a verseny zsűrijének elnöke megnyitó beszédében elmondta: Szent-Györgyi Albert neve, emléke, személyisége különösen nagy érték a szegedi egyetem számára.


- A majd 100 éve Szegedre került Kolozsvári Tudományegyetemet az akkori közoktatási miniszter, Klebelsberg Kuno szavaival is a magyar Göttinga, tehát a német göttingeni egyetem testvérének szánta, ahol a természettudományi oktatás lesz kiemelkedően fontos. Erre azóta is nagyon nagy hangsúlyt fektetünk, és most a járvány során is látják azt, hogy a fizika, kémiai, biológiai, orvostudományi ismeretek és az ezekre fölkészült és megfelelően motivált, kutatásra képes fiatalok szinte napok, hetek alatt fordulatot tudnak hozni egy akár nagyon nehéznek, kilátástalannak tűnő helyzetbe – fogalmazott prof. Dr. Dux László.


A megnyitót követően 37 csapat oldotta meg a „Szent-Györgyi Albert és munkássága, valamint az orvosi- élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok 2015 és 2019 között” téma köré csoportosított feladatokat biológia, kémia és fizika tárgyakból.


A döntőbe – amelyet várhatóan 2021 áprilisában rendez meg a Szegedi Tudományegyetem – a legtöbb pontot összegyűjtött 6 csapat jutott, így a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium Narancs nevű csapata, a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium E300 nevű csapata; a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium OWO nevű csapata, a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium Tritánok nevű csapata, a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont Bioenergetics nevű csapata, valamint a debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG2 nevű csapata.

A csapatok kisfilm kategóriában is pályázhattak, az idei versenyen Szent-Györgyi Albert hobbijait kellett bemutatniuk. A legjobb film alkotóinak járó díjat a Zentai Gimnázium (Szerbia) Agyalós hármas nevű csapata nyerte.


A tanulmányi verseny aranyfokozatú együttműködő partnere az Akadémiai Kiadó Zrt. és a Richter Gedeon Nyrt., ezüst fokozatú együttműködő partnere a Givaudan Hungary Kft. és a Solvo Biotechnology, további támogatója a Pick Szeged Zrt. volt.


Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny szervezése uniós forrásból valósul meg, az EFOP-3.4.4-16-2017-00015, „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című pályázatnak köszönhetően.


SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Moczar_DoraMóczár Dóra - ÁJTK, jogász

Szegediként a pályaválasztás előtt nem is volt kérdés, hogy itt szeretném elkezdeni jogi tanulmányaimat. Emellett, egyedül az SZTE ÁJTK biztosít az országban modulválasztási lehetőséget, teret adva annak, hogy mindenki érdekeltségi körének megfelelő jogterületen bővítse ismereteit. A város hangulata és nyüzsgése méginkább azt erősítette bennem, hogy jól döntöttem. Tanulmányaim során közéleti téren is aktív voltam és vagyok, gyakornokként pedig beleláttam a jogászi munkába és értékes tapsztalatokat szereztem, ezért biztos vagyok benne, hogy ha még egyszer választanom kellene, akkor is a Szegedi Tudományegyetemet választanám.



Horvath_TamaraHorváth Tamara - TTIK, biológia mesterszak

2007-ben kezdtem el az egyetemet, azért pont Szegeden, mert nagyon jó híre van, illetve nagyon dicsérik az oktatást. Jó a fiatal társasági élet. Csak pozitív tapasztalatam vannak, sok emberrel lehet megismerkedni, nagyon kellemes csalódás volt az azóta eltöltött pár év. Az oktatás és a kutatás is világszínvonalú a TTIK-n, olyan ismeretekkel vérteznek fel bennünket, melyek birtokában jó eséllyel indulunk a munkaerőpiacon.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.