Szentivaneji_nyito

Universitas bérlet, színházi nyílt nap, drámacsoport – az egyetemisták meghódítására készül az SZNSZ

A Szentivánéji álom, William Shakespeare örökérvényű vígjátéka is része a Szegedi Nemzeti Színház őszi kínálatának. A 2018. október 11-ig megváltható Universitas bérlet tulajdonosai e napon tekinthetik meg az előadást. E darab téma lesz az ugyancsak ekkorra időzített, az SZTE hallgatóit az Őszi Kulturális Fesztivál idején megszólító színházi nyílt napnak és a Hangadó drámacsoportbeli programnak is.

A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház hagyományosan tartalmas kapcsolatának kifejezője az Universitas bérlet. Az egyetemisták számára e formában 2018. október 11-ig és kedvezménnyel kínált színházi élmény-sorozat idén épp e határidős nap estéjén a Szentivánéji álommal indul.


IMG_4209

 

 

Kulisszatitkok testközelben

 

„Oberon tündérszolgája, Puck, megnyitja a színház kapuit az egyetemisták előtt” – még az Universitas bérletes előadást megelőzően, 2018. október 11-én 10 órától.


IMG_4213

 

A Színházi nyílt nap a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház hagyományos együttműködésének egyik megnyilvánulási formája az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál időszakában, amelyről legutóbb 2017-ben számolt be az SZTE Hírportál.

 

A 2018. évi, azaz a 23. Őszi Kulturális Fesztivál diákoknak szóló Színházi nyílt napja számos ponton kötődik a Szentivánéji álomhoz.


Szentivaneji

 

A jelmezbemutató és jelmezpróba ugyanúgy hagyományosan visszatérő attrakció, mint a Színházi nyílt nap résztvevőinek igényéhez igazított kulisszák mögötti körséta-sorozat.

 

A Szegedi Nemzeti Színház honlapján olvasható program szerint 11 órakor startol a Szentivánéji énekóra: az altatódalt Vajda Júlia énekművész tanítja a „nagyérdemű” ifjú képviselőinek. Ugyanekkor kezdődik a Szentivánéji beszédtechnika óra: a vígjáték szövegének felhasználásával a Szegedi Nemzeti Színház társulatának új tagjai közül Menczel Andrea, Medveczky Balázs, Rétfalvi Tamás közreműködésével. Ugyancsak 11 órakor kezdőik a Szentivánéji táncóra: az altatódal koreográfiáját Hajdu Anita, a Szegedi Nemzeti Színház tánckarának vezetője segítségével tanulhatják meg a táncoslábú egyetemisták.

 

A színházrajongóvá válás útján az indító élményt adhatja meg – ugyancsak 11 órától – a Szentivánéji álom című előadásra felkészítő foglalkozás Kállai Ákos színházpedagógussal.


IMG_3978

 

 

Bemutatkoznak az új társulati tagok

 

Pazar látványvilág, humor és felhőtlen kikapcsolódás. Ezt ígéri a Horgas Ádám tagozatvezető rendezésében bemutatandó Szentivánéji álom. William Shakespeare közkedvelt vígjátéka a szegedi Nagyszínház színpadán is tartogat meglepetéseket – az Universitas bérlet tulajdonosai számára 2018. október 11-én 19 órától.

 

A nagyszabású produkció koncepciójáról és kulisszatitkairól a rendezőtől, Horgas Ádámtól megtudtuk: „szerinte nincs hierarchia az egyes produkciókban, mindenki egyformán fontos, aki részt vesz egy darab születésében. A Szentivánéji álom Shakespeare legtöbbet játszott klasszikusa, és a játszási hagyományok azt diktálnák, hogy sok szerepet összevonjanak, ám a rendező minél több emberrel szeretne együtt dolgozni a társulatból. Ebből kifolyólag ugyan kisebbé válnak a szerepek, de nagyobb közösséget mozgat meg és kovácsol egybe a produkció, melyre ő maga kiváló csapatépítő darabként tekint” – olvastuk az SZNSZ sajtóközleményében.


IMG_4068

 

Növeli az első nagyszínházi bemutató körüli érdeklődést, hogy a „világot jelentő deszkákra” lépnek a Szegedi Nemzeti Színház prózai tagozatának új tagjai: Ágoston Katalin, Menczel Andrea, Medveczky Balázs, Rétfalvi Tamás és Szegezdi Róbert – árulta el Barnák László főigazgató.

 

Horgas Ádám szerint a vígjáték érdekessége azon alapul, hogy ott lappang mögötte a tragédia, a humor tétjét ez adja meg. A Szentivánéji álom elemzésében erre nagy hangsúly kerül, fogalmazta a rendező. Külön érdekesség, hogy Shakespeare ugyanabban az évben írta a darabot, mint a Rómeó és Júliát, melynek dramaturgiájában szintén sokáig nyitott marad a végkifejlet tragikuma.


IMG_4117

 

A Szentivánéji álom a szerelem lehetőségének tönkretételéről szól, három réteget különíthetünk el benne: szellemvilág, szerelmesek, mesteremberek. Ez a három egység megfelel annak a filozófiai elképzelésnek, miszerint az ember testből, lélekből és szellemből áll. A darabban a szerelmesek a lélekhez kötődnek, a szellemvilág a szellemhez, a mesteremberek pedig a testet képviselik, mégis egyedül ők képesek az igazi szerelmet felmutatni a fejedelem előtt tartott játékukban. Egy pillanatban megtörténik a katarzis, az igazi színházi varázslat” – fogalmazott Horgas Ádám az SZNSZ sajtóközleménye szerint.


IMG_4204

 

 

Szerelmesek éjszakai színitúrája

 

A Szentivánéji álom produkció élményéhez ráadás, hogy az Universitas bérlet előadását követően – a Színházi nyílt napot lezáró programként – Shakespeare vígjátékáról és az előadásról az egyetemistákkal Horgas Ádám tagozatvezető főrendező és a produkcióban színpadra lépő színművészek beszélgetnek.

 

Szerelmes egyetemistáknak a darab szereplői színházi éjszakai túrát szerveznek 2018. október 11-én 22 órától. Így zárul az SZTE és az SZNSZ Színházi nyílt napi programja.

 

„A 135 éves Szegedi Nemzeti Színház jubileumi évadát az egymás iránti nyitottság és kíváncsiság határozza meg. A cél az, hogy a hatalmas, háromtagozatos teátrum társulati egységei igazi közösséggé, egy nagy társulattá kovácsolódjanak, valódi egymásra figyelés alakuljon ki, hiszen ezt a közönség is érzékelni fogja” – fogalmaz Barnák László. A színidirektor ígéretéhez híven a nézők felé fordul a Szegedi Nemzeti Színház.

 

 

Hangadó: Tóték

 

Többféle és több korosztálynak szóló színház-pedagógiai programot is kínál az SZNSZ. Ezek közül a Hangadó elnevezésű többlépcsős és felnőtteknek szól. Ehhez csatlakozhatnak az Universitas bérlettel rendelkezők, akik – a Szentivánéji álom mellett – a Valahol Európában, a Tóték vagy A gyilkos című produkcióhoz kapcsolt foglalkozásokon vehetnek majd részt. Az ingyenes foglalkozásra a jegy, illetve bérletváltáson túl, külön kell jelentkezni.

 

A Tóték című produkcióhoz kötődő Hangadó 2018. október 16-án, 17-én és 18-án 18 órakor kezdődik a Kisszínházban. További információ kérhető Kállai Ákos színházpedagógustól, akinek a telefonszáma: +36308552081, e-mail címe: kooperalo@szinhaz.szeged.hu A Hangadóra a jelentkezési határidő: 2018. október 12.

 

A Szegedi Nemzeti Színház jegyirodáját Szegeden a Stefánia 6. szám alatti épületben (bejárata a művészbejáróval szemben) találják az érdeklődők. A műsorról, a társulatról, a repertorárról a színházról információt szolgáltat az SZNSZ honlapja.

 

A Szegedi Nemzeti Színház megújult honlapját, műsorszerkezetét és szolgáltatásait új szlogen és a mögé képzelhető élmény ragyogja be – ez „A nap fénypontja”.

 

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.




Juhasz_AnnaJuhász Anna - MGK, mezőgazdasági mérnök

Számomra egyértelmű volt már a középiskolában, hogy az MGK-n biztosan szép jövő vár rám. Sok jót hallottam ismerősöktől, de most, hogy a hallgatója lehetek ennek a karnak, én is sok maradandó élményt továbbíthatok érettségizős barátaimnak. Az órákon tanultakat az otthoni családi gazdaságban bátran kamatoztathatom. Szuper külföldi lehetőségek, gyakorlatias oktatás, és nem utolsósorban a családias légkör, amit nagyon szeretek. Ez elsősorban abban nyilvánul meg, hogy kiváló a tanár-diák kapcsolat.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.